Verkrotte sociale woningen: allemaal de schuld van een ander, maar wie lost het op?

De sociale woningen in de Bernadettewijk.
screenshot VRT De sociale woningen in de Bernadettewijk.
Het dossier van de verkrotte sociale woningen blijft nazinderen in Gent. Vooral het feit dat al jarenlang geweten is in welke staat die woningen verkeren, is pijnlijk. “Maar er is gewoon geen geld om ze te onderhouden”, klinkt het bij WoninGent. Ondertussen is Elke Decruynaere kop van Jut, omdat ze het slechtste politieke tv-interview in jaren gaf, stuurt een boze minister Homans een toezichthouder naar Gent, belooft WoninGent actie, en zegt Termont dat hem niks te verwijten valt.

De woonsituatie in de Sint-Bernadettewijk is beschamend slecht, en wat nog erger is: het is lang niet de enige wijk waar de sociale woningen vervallen krotten zijn. Nieuw Gent, de overblijvende oude Rabottoren, er zijn voorbeelden genoeg. De politici van alle partijen hielden zich gisteren vooral bezig met de schuld op elkaar afschuiven. Terwijl de essentie is: er is gewoon te weinig geld. Iemand zal – snel – een radicale keuze moeten maken om véél geld vrij te maken. Het patrimonium van WoningGent renoveren, zal op tien tot vijftien jaar tijd 500 miljoen euro (!) kosten. En dan is er uiteraard nog geld nodig om nieuwe sociale woningen te bouwen, want in Gent staan meer dan 11.000 (!) mensen op de wachtlijst voor zo’n sociale woning. Mensen wiens inkomen niet volstaat om huurgeld op de reguliere markt te betalen. En die in een sociale woning aan een goedkoper tarief kunnen wonen, waardoor uiteraard de huurachterstal van WoninGent groeit, en is opgelopen tot 3,2 miljoen euro.

In Nieuw Gent is de woonsituatie in bepaalde appartementen even erg
Wannes Nimmegeers In Nieuw Gent is de woonsituatie in bepaalde appartementen even erg

Ja, minister Homans maakte sinds 2014 122 miljoen euro vrij voor WoninGent, maar dat is een renteloze lening, die moet terugbetaald worden. En zonder inkomsten lukt dat niet. “Neem de Rabottorens”, zegt WoninGent-voorzitter Guy Reynebeau. “Die zijn gebouwd in de jaren ’70, en 30 jaar later waren ze uitgeleefd. Terwijl de lening voor die bouw nog liep. We hebben gewoon geen geld voor renovatie. Zo simpel is het.”

We hebben gewoon geen geld voor renovatie

Guy Reynebeau

Ondertussen is minister Homans ‘not amused’ dat de Gentenaars de schuld voor de schrijnende toestanden op Vlaanderen, en dus op haar, proberen af te schuiven. Ze stuurt een toezichthouder naar WoninGent, en roept op de Bernadettestraat zo snel mogelijk te slopen en weer op te bouwen. “Daarvoor was in 2016 al een dossier ingediend, maar monumentenzorg hield dat toen tegen, omdat de wijk uit 1923 dateert. De stad zou nog voor eind dit jaar beslissen wat er met de wijk moet gebeuren, renoveren of slopen. “Als Gent een dossier indient zal ik dat met bekwame spoed bekijken en behandelen”, beloofde Homans in de Kamer.

Voor de woontorens van Nieuw Gent wordt een oplossing gezocht
Wannes Nimmegeers Voor de woontorens van Nieuw Gent wordt een oplossing gezocht

Intussen was in Gent Elke Decruynaere Kop van Jut omdat ze op tv in Terzake een interview gaf over de kwestie dat ‘het slechtste politieke interview in jaren’ wordt genoemd. Op geen enkele vraag kwam een duidelijk antwoord, alleen bochten om de situatie te ontmijnen en duidelijk te stellen ‘dat geen enkel kind mag opgroeien in een woning met schimmel op de muren’. Terwijl dat net is wat wél gebeurt in Gent, al jàren, op meerdere plaatsen. Burgemeester Termont liet gisteren optekenen dat ‘WoninGent de nodige maatregelen had moeten nemen’. 

De stad is hoofdaandeelhouder, maar de woonmaatschappij treft schuld

Daniël Termont

De socialistische burgemeester vindt niet dat het stadsbestuur schuld treft. “Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en heb als burgemeester op basis van een verslag van onze diensten vastgesteld dat enkele woningen niet voldeden aan hygiënevoorschriften, veiligheid en gezondheid van de inwoners”, zegt hij. “De procedure is dat dan overleg met de woningmaatschappij volgt, die na drie maanden niet langer mag verhuren”, legt Termont uit. Het parket onderzoekt of dat in dit geval alsnog is gebeurd. Maar Termont vindt niet dat de stad verantwoordelijk is voor de situatie. “De stad is hoofdaandeelhouder, maar de woonmaatschappij treft schuld.”

Hij wil dat de bewoners daar zo snel mogelijk worden weggehaald. WoninGent belooft intussen versneld actie te ondernemen en de verkrotte huizen onder handen te nemen, om de meest precaire situaties op te lossen. 

Lees ook: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/termont-schuift-schuld-slechte-staat-sociale-woningen-van-zich-af-heb-mijn-verantwoordelijkheid-genomen~a70d03bf/

en: https://www.hln.be/regio/gent/paddenstoelen-op-muren-en-problemen-met-luchtwegen-anneleen-van-bossuyt-dient-klacht-in-bij-parket-tegen-woningent~a78bcef6/
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gunther Abers

  Als je die wijk al 30 jaar kent zou je wel anders praten. Sommige bewoners zijn gewoon te laks om problemen te melden

 • Gerry Cle

  De Vlaamse regering doet (zogezegd) alles om armoede te bestrijden maar zorgt er wel voor dat nieuwe of gerenoveerde woningen ofwel onbetaalbaar zijn voor armen ofwel verlieslatend voor gemeenten.

 • Sabine De Raedt

  Doe dan gelijk eens een controle op gerechtig sociaal wonen. Want dikwijls staat er een dikke voiture voor de deur dat een werkende zich nog niet kan permiteren. Dus zo sociaal volk is me dat dan ook niet.

 • Luc Brouckaert

  Kijk ook maar eens naar degenen die er wonen, en de woning helemaal omver wonen.

 • luc teirlynck

  Is allemaal de sossen hun schuld !!! Ik zie het ruimer elke politieke party is hier van de schuldige , er is enkel geld voor Europa en dat kost geld . Niet alleen huizen , wegen maar ook andere zaken worden verwaarloost tot gevolg en dan komen de problemen , zoals in Italië rmb de brug die instorte . We keren door dit alles 100 j terug in de tijd .