Verkrachter van Citadelpark krijgt dertien jaar cel

De Gentse rechtbank heeft de verkrachter van het Citadelpark gisteren veroordeeld tot 13 jaar cel. Twee jaar minder dan geëist omdat de rechter hem nog een perspectief wil bieden. Lorenzo D. wordt ook nog tien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank.

Met het vonnis komt een einde aan een horrorverhaal dat maandenlang het Gentse studentenmilieu beroerde. Toen verkrachter Lorenzo D. in september vorig jaar een eerste keer toesloeg in het Citadelpark ontstond vrijwel meteen een paniekgolf in studentenmiddens. De politie raadde zelfs aan om het park te mijden en ging extra controleren. Na zijn derde verkrachting, in januari van dit jaar, kon Lorenzo D. dan eindelijk gevat worden. Net op tijd, want de amper 20-jarige D. liet al aan de speurders uitschijnen dat hij in staat zou zijn om iemand de keel over te snijden. De psychiater die hem onderzocht, had het over een psychopathologische en opportunistische serieverkrachter die eerder kickt op de macht die hij heeft over het slachtoffer dan op pure lust.


Het parket eiste eerder 15 jaar cel, de rechter deed er uiteindelijk nog twee jaar af. "Om de beklaagde nog een perspectief te bieden. Hij moet in de cel verder werken aan zijn resocialisering", klonk het. Na het uitzitten van zijn celstraf blijft Lorenzo D. nog tien jaar onder controle van de strafuitvoeringsrechtbank. Bij de minste fout vliegt hij opnieuw in de cel. Daarnaast draait hij ook nog eens op voor 14.000 euro gerechtskosten, een hoog bedrag omdat er heel wat DNA-analyse nodig was om zijn schuld onomstotelijk te bewijzen. De twee studentes die zich burgerlijke partij stelden, krijgen duizenden euro schadevergoeding. "Zij hebben doodsangsten uitgestaan. Tegen een van hen zei de beklaagde zelfs dat hij haar beter eerst had doodgeschoten", aldus de rechtbank. Of Lorenzo D. beroep aantekent, is nog niet bekend. (LKI)