Verkiezingen: 13 Gentse lijsten staan klaar voor 14 oktober

In het Gentse justitiepaleis werden zaterdag de lijsten voor de verkiezingen binnengebracht, wat is het resultaat?

Het Gentse gerechtsgebouw waar de lijsten binnengebracht werden.
Google Het Gentse gerechtsgebouw waar de lijsten binnengebracht werden.

In Gent zijn zaterdag dertien lijsten ingediend in voor de lokale verkiezingen die in oktober plaatsvinden. Het aanbod lijkt elke verkiezingen groter te worden. In 2000 waren er tien lijsten in Gent, in 2006 waren er zeven, in 2012 elf. Dit jaar zitten we aan dertien, waaronder ook het sp.a-Groen kartel.

Nieuwe partijen

Voor de lokale verkiezingen zullen er zeven nieuwe partijen zijn waarop gestemd kan worden: Gentse Burgers, het Vlaams Multicultureel Collectief, de Multiculturele Recht Partij, De Spiegel, BE.ONE, DUW.GENT en PISS-OFF.
De lijsten die zaterdag werden ingediend werden alvast onderworpen aan een eerste controle. Hierbij wordt gecontroleerd op de namen, rijksregisternummers en handtekeningen kloppen. Ook wordt er gelet op het aantal mannen en vrouwen op de lijst. Dit moet wettelijk gezien in evenwicht zijn. Na een grondige controle maandag worden de correcte lijsten dinsdag officieel bekend gemaakt op de website van de Vlaamse overheid.

Pokémon-Lijst voor Oost-Vlaanderen

Op 14 oktober zullen er toch enkelen hun ogen niet geloven als ze de keuze moeten maken voor de Oost-Vlaamse provincieraadsverkiezingen. De Pokémon-Lijst met lijsttrekker Martijn Alf heeft zaterdag hun lijst binnengebracht, een lijst van 15  bevriende Pokémon-spelers uit het Gentse. Ze hebben geen politieke kleur of programma. Een lijst die als grap begonnen is, vernoemd naar het bekende Japanse spel. In 2016 werd Pokémon terug een hype met de release van het Pokémon Go spel.

De lijsten
In willekeurige orde de lijsten, koplopers en korte uitleg over de nieuwe partijen:

• Open Vld: Mathias De Clercq

• sp.a-Groen: Rudy Coddens

• N-VA: Anneleen Van Bossuyt

• Pvda: Tom De Meester

• Vlaams Belang: Johan Deckmyn

• CD&V: Mieke Van Hecke

• PISS-OFF: Ashley Vandekerckhove

Gelijkheid op sanitair vlak, daar draait het om bij PISS-OFF. Een lijst waar feministes en gelijkgezinde mannen op prijken. Het is het vervolg op de Plasactie, de vereniging die op de Gentse Feesten meer en gratis vrouwentoiletten eiste en daarvoor zelfs tot bij de rechter ging.

• DUW.GENT: Ann Van Gysel

Directe democratie en inspraak in Gent zijn de pijlers van deze lijst. Ze willen dit bereiken via een app op de smartphone, waarbij inwoners vragen voorgelegd krijgen. DUW.GENT heeft geen verder programma.

• Multiculturele Recht Partij (MRP): Murat Koylu

Multiculturele Recht Partij of MRP richt zijn pijlen vooral tegen het circulatieplan, het wil een referendum hierover. Ze zullen ook op de lijst van de provincieraadsverkiezingen met één naam, Batuhan Oztorun. Hij wil zich verzetten tegen het politieke gedachtengoed zoals het hoofddoekenverbod in het onderwijs.

• Gentse Burgers: Adhemar Chico Dhaese

De Gentse Burgers partij zijn ontstaan uit verschillende Facebookgroepen, waaronder de groep Gent Wake Up, die beslist hebben om samen te strijden. Ze zijn niet akkoord met de manier hoe Gent bestuurd wordt en wil verandering.

• BE.ONE: Meryem Kaçar

Be.One gaat voor superdiversiteit en radicale gelijkheid. Ze strijden tegen racisme en discriminatie.

• Vlaams Multicultureel Collectief (VMC): Ahmet Koç

In Gent wil VMC met een lijst van 20 namen zich voornamelijk richting op een hervorming van onderwijs en het circulatieplan. Daarnaast ijveren ze ook voor de bouw van meer sociale woningen. Voor de provincieraadsverkiezingen hebben ze een lijst van vijftien namen.

• De Spiegel: Reza Moqadam

Spiegel wil inzetten op solidariteit en gelijke kansen. Ze willen een sociaal beleid voeren met een gelijke aandacht voor alle bevolkingsgroepen.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudy De Wever

  Het aantal lijsten zegt meer over het politiek verleden dan over de nabije toekomst, hiervoor zijn enkel de huidige politiekers verantwoordelijk, goei politiek geeft goede en evenwichtige samenleving, de laatste 30jaar is er enkel nog politiek om eigen zakken te vullen.

 • René Mattyns

  Evenveel mannen als vrouwen, ongeacht hun kunnen

 • Jan Lemmens

  Eindelijk eens een deftige lijst in Gent :)

 • Remus Bogaert

  Zoals altijd , 1 hoop ellende op de kiesbrief.

 • Guido Hutsebaut

  13 lijsten....da's 'n ongeluksgetal....'t wordt 'n soep in Gent om daarmee 'n bestuur samen te stellen....als ze tenminste verkozen geraken.