Verkeerschaos in Oostakker door nutswerken “Maar omleidingen kloppen”

De omleiding in de Bredestraat
Wannes Nimmegeers De omleiding in de Bredestraat
Verkeerschaos vandaag in Oostakker. Daar startten werken van Fluvius en die verrasten toch heel wat automobilisten. De combinatie met nog meer nutswerken zorgden voor een wirwar aan omleidingen. Schepen Filip Watteeuw (Groen) stuurde controleurs maar die merkten niets fout. “Zowel nutsmaatschappijen als de stad zullen beter moeten communiceren. We maken daar werk van”, zegt hij.

Er staat de komende jaren nogal wat op het programma in Oostakker. Heel Oostakker-Dorp wordt heraangelegd en dus zullen hele straten opengebroken worden om nieuwe rioleringen, waterleidingen, netwerkkabels en wegen aan te leggen. Vandaag zijn daar een aantal kleinere nutswerken bezig. Maar de slechte afstemming onderling zorgde voor chaos in de Gentse deelgemeente.

“Mijn zoon heeft mij deze middag opgebeld om te vragen hoe hij thuis kon geraken”, zegt gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem (N-VA). “Er was echt totale verwarring in heel Oostakker. Zelf kan ik enkel nog van mijn woning naar het dorpscentrum gaan als ik een verkeersinbreuk bega. Het is dat of ingesloten zijn. Dit is maar een voorbode van wat ons nog te wachten staat qua werken. Ik vraag me toch af hoe vlot dat allemaal zal verlopen.”

Ook via sociale media regende het klachten. Velen raakten verloren in de wirwar van afgesloten straten. In totaal waren de Wittewalle, De Pijphoekstraat, de Bredestraat en de Gasthuisstraat afgesloten.

“Ik heb twee controleurs en een beleidsmedewerker langs gestuurd”, zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw. “Zij hebben de omleiding gevolgd en verzekeren mij dat die omleiding correct geplaatst is. Dat gebeurde in samenspraak met de politie. Er was ook een bewonersbrief die dateert van februari en er waren voldoende ‘vooraankondigingsborden’. Het probleem zit blijkbaar bij mensen die die borden negeren en zich zo vastrijden in Oostakker-Dorp. Maar ik kan dus niet zeggen dat er hier iets is misgelopen.”

“In het algemeen vind ik wel dat nutsmaatschappijen beter moeten gaan communiceren. Ik merk dat ze dat slechter en slechter doen. De voorbije maanden heb ik zo al een paar onaangename verrassingen binnen gekregen. Het probleem is dat nutsmaatschappijen van hogerhand zeer grote vrijheden hebben gekregen. Ze kunnen zowat doen wat ze willen en kunnen de stad daarbij gewoon negeren.”

Watteeuw beseft dat bij ingrijpender werken de klachten nog fors kunnen toenemen. “ We zijn bezig een communicatiecentrum te creëren specifiek voor de werken in Oostakker. Het zal vergelijkbaar zijn met BUZZ, het project dat we startten toen onder andere de B401 werd afgesloten. Dat heeft goed gewerkt. In Oostakker kan dat ook.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • maxime horemans

    wie zegt dat die nutsbedrijven gaan luisteren naar de wil van flatteeuw!, de bewoners in oostakker zijn zijn maatregelen meer dan beu. met al die veranderingen die hij contant door de strot jaagt van de Gentse bevolking. want open kaart spelen met de gentse bevolking is ook niet echt zijn sterkste kant! .

  • Jan Van Gent

    De dienst van Watteeuw weet nooit van iets als er iets wordt gemeld is altijd alles perfect in orde ??? Ze kunnen zelfs er nog niet voor zorgen dat ze geen 2 straten terzelfdertijd openleggen in dezelfde buurt. De mensen worden dit grondig beu dat ze altijd voor verrassingen komen te staan want niets wordt op voorhand deftig aangeduid.

  • Edmond Dantès

    De nutsbedrijven mogen misschien wel de stad negeren, maar de stad negeert eveneens zijn bewoners en ramt hun de éne wijziging na de andere door de strot. Circulatieplan, LEZ, slag om slinger schrapping van parkeerplaatsen, rommelige signalisatie met talloze boetes tot gevolg, chaotische wegenwerken: één van de dagen gaat Watteeuw toch eens serieus aangesproken worden op het continue koeioneren van de automobilist. Van slippendrager Mathias moeten we niets verwachten, die koos voor linzensoep.