Verhitte gemeenteraad: burgemeester en Vlaams Belang in beschamende discussie

Burgemeester De Clercq in de gemeenteraad
Wannes Nimmegeers Burgemeester De Clercq in de gemeenteraad
Lang geleden dat de decibels in de Gentse gemeenteraad zo hoog opliepen. Thema: de opvang van vluchtelingen én van Roma in wijk Muide-Meulestede. Burgemeester Mathias De Clercq zei dat hij het gehad heeft met het opruiende discours van Vlaams Belang. Johan Deckmyn schoot uit zijn krammen en eiste excuses, die hij niet kreeg.

De Clercq kwam dan ook heel fel uit de hoek, iets wat we niet gewoon zijn van hem. Samengevat: “Met uw taalgebruik voedt u de angst, polariseert u de maatschappij, laat u uitschijnen dat niemand hier welkom is. Waar wil u naartoe? Een brandstichting zoals in Bilzen?” Dat pikte Deckmyn uiteraard niet. “U beschuldigt mij van politieke terreurdaden. Ik eis verontschuldigingen. Ik heb in 20 jaar nooit zo’n laag betoog gevoerd als de burgemeester hier.” Waarop alle Vlaams Belangers het op een roepen zetten, net als een hoop schepenen.  N-VA hield zich gedeisd, hoewel ze zijdeling betrokken werden door de burgemeester. “Ik wens geen deel te nemen aan een gênant pingpongspel tussen twee macho’s", zei Sandra Van Renterghem. Voorzitter Zeneb Bensafia probeerde de boel te bedaren, maar raakte niet direct boven het geroep uit. “Ik kom geen millimeter terug op mijn uitspraken”, aldus nog De Clercq. De inhoud van de zaak, de opvang van mensen in moeilijkheden, ging verloren in een beschamende scheldtirade.

Het fragment kan vanaf dinsdag herbeluisterd worden via deze link.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Francois Van Buggenhout

    En plots werd de onzichtbare burgemeester zichtbaar. Meer nog hoorbaar. Ach ik zie hem dan toch maar liefst onzichtbaar. Wat een afgang. Wat een desillusie na zoveel ten onrechte gekoesterde verwachtingen en ambitie om burgemeester te worden. Een Termondt in zijn goeie jaren wordt hij nooit. En een Beke zelfs nog niet tot aan de knoeseltjes.

  • Olaf Evrard

    Een tussenkomst van Matthias De Clercq, een burgemeester en een liberaal onwaardig.