Verbaasde blikken naar optocht van vrouwelijke opstandelingen

De vrouwenstoet in de Donkersteeg.
Wannes Nimmegeers De vrouwenstoet in de Donkersteeg.
Twee dagen na de Stroppendragers was het zondagavond de beurt aan de vrouwen om door de stad te trekken. Het was een stoet van opstandelingen, met sterke vrouwen uit de Gentse geschiedenis.

De vrouwenoptocht is de opvolger van de stoet van vrouwelijke Stroppendragers. Dat was een protestactie tegen de Gilde van de Stroppendragers, die geen vrouwen willen toelaten. “Maar daar kwam – buiten heel veel positieve reacties – ook kritiek op, en daar had ik geen zin meer in”, zegt organisator Tineke De Rijck. “Dus kozen we nu voor een stoet met vrouwen die een sterke en prominente rol hebben gespeeld in de Gentse geschiedenis. Het is een voorsmaakje van wat we in 2020 gaan doen, in het verjaardagsjaar van Margaretha Van Eyck.” 

Beetje uitleg

In de stoet: Katelijne De Coster (14de eeuw), de 2de vrouw van Jacob van Artevelde;  Soetine Van Exele (15de eeuw) die geen weversmeesterschap mocht uitoefenen, maar het toch deed; Celie Robbe (16de eeuw), als wisselagent een onafhankelijke onderneemster; Matteken (18de eeuw), een arme begijn die mocht aanschuiven aan de rijke abdistafel; Marie Schellinck (19de eeuw) die het tot onderluitenant schopte in het leger van Napoleon; en een marktvrouw en haar familie. Het publiek bleek niet echt op de hoogte van de stoet, maar de begeleidende vrouwen in toga deelden foldertjes met uitleg uit.

De historische figuren trekken door de stad.
Wannes Nimmegeers De historische figuren trekken door de stad.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marianne Aerssens

    hier wil ik een kleine correctie bij schrijven . In het artikel vernoemd men de 16de eeuwse Celie Robbe, zijnde geldwisselaarster. Na enig speurwerk van mezelf vind ik in zeker 2 betrouwbare bronnen ,boeken over het Middleeeeuwse Gent ene " Celie REBBE, geldwisselaarster in de 14de eeuw . Zij was gehuwd met Godevert Amelaken . Ze had ook samen met haar zoon Jacob een handelszaak, maar de samenwerking met hem zette ze stop in 1377". (A.M.)