Veel volk, weinig zakjes

EERSTE WEEKEND KERSTMARKT SCHOT IN DE ROOS, AL WERD ER SCHIJNBAAR WEINIG GESHOPT

Het eerste weekend van de kerstmarkt was een schot in de roos. Het hele weekend lang, zelfs al van vrijdagavond, was het over de koppen lopen in de stad. In tegenstelling tot de eerste shoppingzondag was er gisteren dus wél volk in de winkels. Al viel op dat de mensen beladen met zakken ferm in de minderheid waren.

De eerste Gentse shoppingzondag, die nog voor Sinterklaas viel, was een absolute flop te noemen. Er was weinig volk, en er waren dan ook nog eens heel weinig winkels open. Een groter contrast met het voorbije weekend was bijna niet mogelijk.

250.000 mensen

De Gentse Winterfeesten werden op gang geschoten en strekken zich uit van de Korenmarkt door Klein Turkije over het Braunplein tot op het Sint Baafsplein. Lekker Genieten lokte massa's lekkerbekken naar het Marriott, het Vleeshuis, het NH Hotel en het Novotel. En de shoppingzondag lokte de eerste kerstshoppers naar het centrum.

"Over drie dagen gerekend schat ik dat er toch 250.000 mensen in Gent zijn geweest", zegt middenstandsschepen Christophe Peeters.

Druk, maar niet té druk

Té druk werd het niet, het was niet drummen en duwen om ergens door te raken. Maar druk was het dus wel. Toch viel het op dat de meerderheid van de mensen niet met zakken rondliep, of toch zeker niet met meerdere zakken.

Nochtans was het niet alleen op de kerstmarkt druk, ook in de shoppingstraten Lange Munt en Veldstraat was het behoorlijk druk. Niet alle winkels waren open, maar de grotere zaken zoals Primark, Esprit en Fnac gooiden deze zondag wel de deuren open. Voor kerstcadeautjes is het misschien nog net te vroeg, dus belooft het de komende weekends alleen maar drukker te worden.

Geen incidenten

Ondanks al dat volk verliep alles probleemloos. De politie houdt aan de rand van de kerstmarkt het gebeuren in de gaten, sommigen opnieuw zwaar bewapend, want terreurniveau 3 is nog steeds van kracht. Tussen het volk is de politie ook subtiel en onopvallend aanwezig.

Maar de gespannen sfeer van de vorige editie, kort na de aanslagen in Parijs, is volledig weg. De mensen kuieren weer onbezorgd tussen de kraampjes, en vrolijkheid regeert tussen de feeërieke lampjes en rondom de ijspiste.

In Klein Turkije was het bijvoorbeeld over de koppen lopen tijdens de kerstmarkt.
James Arthur In Klein Turkije was het bijvoorbeeld over de koppen lopen tijdens de kerstmarkt.