Vandalen vernielen serres

GEBRUIKERS VOLKSTUINTJES PLEITEN VOOR CAMERABEWAKING

De gebruikers van de volkstuintjes zijn al druk bezig de serre te herstellen.
SVDA De gebruikers van de volkstuintjes zijn al druk bezig de serre te herstellen.
In de volkstuinen aan de Gentbrugse Meersen hebben vandalen vorige week enkele serres vernield. "Elk jaar gebeurt er wel iets. We worden dit stilaan beu", zeggen de tuiniers ontmoedigd. "We pleiten dan ook voor camerabewaking."

Acht ingeslagen serreruiten in het ene tuintje, vijf in een andere tuin en een geforceerde deur van een tuinhuis. De trieste balans van het vandalisme die vorige week heeft plaatsgevonden. "Deze keer is er niks gestolen, het waren louter vandalenstreken", zeggen de gebruikers van het tuintje met het beschadigde tuinhuis.


Hun buren, met de ingeslagen serre, zijn er erger aan toe. "We zitten hier nu vier jaar en elk jaar is er wel iets gebeurd, maar het was nog nooit zo erg als nu", zucht Evert Teerlinck uit Gentbrugge, die met zijn gezin en twee andere gezinnen uit Gentbrugge en Ledeberg tomaten kwam verplanten toen hij de schade opmerkte. In de plaats moesten de drie gezinnen glas opruimen. "Maar volledig opruimen lukt niet, want dat glas spat helemaal uiteen. Er zullen dus nog wel wat scherven blijven liggen. Niet ideaal, met kleine kinderen. Als we nu steviger glas willen steken, kost ons dat tachtig euro per raamkozijn, maar ook dat kan nog altijd stukgeslagen worden. Tuinieren is al geen goedkope hobby, maar dit maakt ons moedeloos", zuchten de tuiniers.

Vandalen hebben onder andere deze serre vernield.
SVDA Vandalen hebben onder andere deze serre vernield.

Camera

Evert ging samen met Dominiek en Bart, zijn twee kameraden waarmee hij het tuintje huurt, zaterdagochtend aangifte doen bij de politie. "Maar heeft dat wel nut? Wat kunnen ze doen zonder camerabeelden om de vandalen te pakken? Die dossiers worden meteen verticaal geklasseerd."


Evert hekelt dat in het nieuwe deel van de volkstuinen, waar hij zijn groenten teelt, geen camerabewaking is, terwijl in het oude deel wel een camera staat. "Dat klopt, wij hebben één camera aan de chalet", beaamt voorzitter Georges Schepens. "Omdat in die chalet al tientallen keren ingebroken is. Meer kunnen we niet doen, gezien de wet op de privacy. Eigenlijk worden daarmee meer de vandalen beschermd dan wij."


Schepen voor Stadslandbouw Tine Heyse wijst ook op de wet op de privacy. "Maar als gebruikers een camera in hun eigen tuin willen plaatsen om diefstal en vandalisme te voorkomen, kan dat."

Betogen

Maar ook dat is geen oplossing volgens Schepens. "Dieven merken die camera's op en slaan ze kapot of nemen ze mee", denkt hij. "We hebben echter wel nood aan meer beveiliging. Drie weken geleden is zelfs een volledige serre gestolen. Misschien is een omheining een goed idee? Aangezien de tuintjes vlakbij de Meersen liggen, is het hier zo open. Vluchtwegen genoeg ook voor vandalen. Die stenen in de grachten, die de stad daar heeft laten leggen, zijn de ideale munitie voor vandalen. Misschien moeten we maar eens gaan betogen in het stadhuis... Veel tuiniers denken aan vertrekken of zijn al vertrokken. Je kunt hen geen ongelijk geven."


Ook Evert raakt stilaan gedemotiveerd. "Het is frustrerend. Maar opgeven? Nee, dat doen we niet. Daarvoor hebben we te groene vingers."