Vandalen bekladden café waar Van Langenhove en Van Grieken speechten, lijsttrekker herschildert gevel zelf

Uitbater: “Ik ben niet extreemrechts, ik wil gewoon neutraal zijn”

Graffiti op de gevel en een dichtgespoten slot: café De Hoeve werd geviseerd na de doortocht van Vlaams Belang.
JC Graffiti op de gevel en een dichtgespoten slot: café De Hoeve werd geviseerd na de doortocht van Vlaams Belang.
Het Gents studentencafé De Hoeve, waar deze week Dries Van Langenhove en Tom Van Grieken speechten voor Vlaams Belang, is vrijdagnacht geviseerd door vandalen. Met graffiti werd ‘racisten’ en ‘fascisten’ op de gevel aangebracht, en het slot werd dichtgespoten. “Heel jammer", vindt de uitbater van het café. “Ik wil niet als extreemrechts afgeschilderd worden - ik zou élke partij hier toegelaten hebben.” Intussen lanceerde Van Langenhove een filmpje waarin hij de gevel zelf herschildert.

De doortocht van Vlaams Belang-kopstukken Tom Van Grieken en de ‘onafhankelijke’ Dries Van Langenhove in Gent ging donderdag niet onopgemerkt voorbij. Studentencafé De Hoeve, waar Van Langenhove nog veel uren sleet als student, was het decor voor speeches van de twee extreemrechtse politici. De Hoeve zat nokvol, buiten organiseerden tegenstanders een stil protest. Een busje van Vlaams Belang werd wel beklad met witte verf. 

Dit weekend kreeg het evenement nog een staartje. Een of meerdere vandalen viseerden vrijdagnacht het bewuste café. Met graffiti schreven ze ‘fascisten’ en ‘racisten’ op de gevel, en het slot op de voordeur werd met een goedje, wellicht lijm, dichtgespoten. 

Geen extreemrechts café

“Een jammere zaak”, klinkt het bij cafébaas Dieter De Meyere. “Ik ken Dries al enkele jaren uit zijn studententijd, nog voor er sprake was van Schild en Vrienden en dat soort zaken. Toen hij me vroeg of hij en de partij even mochten binnenkomen, heb ik toch even bedenktijd gevraagd. Als cafébaas wil je neutraal blijven. En dat wil ik ook nog altijd zijn. Mocht een andere partij mij vragen of ze mijn café mogen gebruiken voor speeches of een vergadering, dan zou dat ook gemogen hebben. Met alle extremen moet je natuurlijk opletten - of dat nu links of rechts is. Maar uiteindelijk dacht ik: ‘waarom niet?’ Het is blokperiode en heel rustig. Ik heb ‘ja’ gezegd omdat ik zo een goede avond zou draaien. Los van het politieke.”

Heel wat studenten wilden donderdag op de foto met Van Langenhove en Van Grieken.
Yannick De Spiegeleir Heel wat studenten wilden donderdag op de foto met Van Langenhove en Van Grieken.

“Dat ik zo’n actie verwacht had, zou ik niet zeggen, maar ik zat er de voorbije dagen wel mee in”, gaat De Meyere verder. “Want met extreme strekkingen weet je dat er tegenkanting komt. En ineens stond de televisie hier, wat ik niet verwacht had, en dat zorgde natuurlijk voor extra aandacht. Ik wil absoluut niet als een extreemrechts café afgeschilderd worden, want dat klopt niet. Maar donderdag al waarschuwde de politie me om op te passen voor represailles.”

Enkelingen

En die kwamen er ook, op vrijdagnacht. “Intussen is de gevel weer schoongemaakt”, zegt De Meyere. “Maar plezant is anders. Het is belachelijk dat er zo gereageerd wordt. Je kan wel tegen een bepaald politieke standpunt zijn, maar dat wil niet zeggen dat je daarom vandalenstreken moet uithalen”, vindt de cafébaas. “Maar dit is ook maar het werk van een paar enkelingen, of zelfs één individu. Daarom moet je de boel niet opblazen. Ik wil niet iedereen over dezelfde kam scheren.”

Of hij zijn café opnieuw zou openstellen, mocht Van Langenhove morgen opnieuw bellen? “Dat is een moeilijke vraag”, zegt De Meyere. “Het heeft niets met Dries als persoon te maken, maar ik denk eerder van niet. Dit was geen goede reclame.” Dieter De Meyere heeft intussen klacht neergelegd tegen onbekenden.

Campagnestunt met verfborstel

Na het vandalisme kwam Van Langenhove al snel op de proppen met een kleine campagnestunt. De lijsttrekker voor Vlaams-Brabant nam het heft zelf in handen, en kwam op zaterdag zelf de bewuste stukken van de cafégevel herschilderen. “Wij laten ons niet doen”, aldus Van Langenhove in een video aan zijn volgers. “Een hardwerkende café-uitbater verdient het niet om slachtoffer te worden van extreemlinks vandalisme.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Van Langenhove nam zelf de verfborstel in de hand.
RV Van Langenhove nam zelf de verfborstel in de hand.23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Willy Scholaart

  zo tonen de linksen nog maar eens waar ze naartoe willen met ons Vlaanderen.......

 • Lode vleminckx

  Schoolvoorbeeld van de klasse van de linksen.

 • Lucien Mertens

  Links extremisme, veel groter en uitgebreider dan het rechtse...en vooral agressiever.

 • Nils De Vriendt

  Mijn stem heb je!

 • Karel Marks

  En dan noemen ze 'rechts' ondemocratisch... Toch merkwaardig dan dat het steeds weer 'links' is die de tegenpartij op ondemocratische wijze de mond probeert te snoeren. 'Links' is enkel democratisch zolang er maar een 'linkse' mening wordt verkondigd of een 'links' beleid wordt gevoerd.