Van voetbal tot buurtkeuken: eindelijk weer leven op Meibloemsite

De Meibloemsite wordt vanaf dit weekend De Meubelfabriek, een nieuwe hotspot in de Brugse Poort.
RV / stad Gent De Meibloemsite wordt vanaf dit weekend De Meubelfabriek, een nieuwe hotspot in de Brugse Poort.
Van buurtkeuken tot boks, van yoga tot fietsatelier, van repetitieruimte tot stadslandbouw. Liefst 22 organisaties nemen vanaf dit weekend ‘De Meubelfabriek’ in gebruik, een tijdelijke invulling voor de Meibloemsite in de Brugse Poort.

Die Meibloemsite, tussen de Meibloemstraat, de Sparrestraat en de Kastanjestraat, daar is de voorbije jaren heel wat om te doen geweest. De stad wilde er oorspronkelijk een projectontwikkelaar op loslaten, maar de dichtbevolkte buurt protesteerde hevig. Ruimte, dat is wat ze wilden. Uiteindelijk verwees de stad de projectontwikkelaar naar Meulestede (waar de buurt ook niet blij was, maar het protest haalde niks uit) en kocht de 8.000 vierkante meter grote site zelf aan. Het gaat om de terreinen van de vroegere bowling De Meibloem en van de voormalige meubelfabriek Pauvers-Vandenberghe.

Komend weekend, acht jaar na de sluiting van die meubelfabriek, wordt het officiële startschot gegeven van de tijdelijke invulling die de site krijgt. Onder de naam ‘De Meubelfabriek’ mogen er liefst 22 organisaties hun ding doen. Al sinds maart bouwen ze schouder aan schouder aan hun nieuwe uitvalsbasis.

Beslissen over toekomst

“De stad Gent geeft met deze tijdelijke invulling ruimte aan initiatief en creativiteit”, zegt schepen Astrid De Bruycker (sp.a). “De Meubelfabriek zal geen eiland zijn, maar sterke verbindingen aangaan met de Brugse Poort, en inspelen op noden in de wijk.” De site moet een broedplaats worden voor sociale, culturele en sportieve initiatieven, voor ondernemers, makers en voor burgerinitiatieven. Er is plaats voor een breed gamma aan activiteiten: indoorvoetbal, een fietsatelier, meubels en decoratie bouwen met recuperatiemateriaal, een metaalatelier, een buurtkeuken, repetitieruimtes, nieuwe media en journalistiek, boks, yoga, polegym, klimmen, muziektherapie, co-working, een jeugdhuis, stadslandbouw, tweedehandsverkoop, en meer. Iedereen is welkom om dat vanaf het weekend van 28 september zelf te ontdekken.

Over de definitieve bestemming van de site mag de buurt mee beslissen. Er moet in elk geval plaats zijn voor ontmoeten, en voor openbaar groen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.