Vader en zoon overmeesterd met 50 man

INCIDENT MET GEWAPENDE BUUR EINDIGT ZONDER BLOEDVERGIETEN

De speciale eenheden sluipen steeds dichter bij de woning van Jona en Eric C.
Foto Jurgen Eeckhout De speciale eenheden sluipen steeds dichter bij de woning van Jona en Eric C.
De bewoners van de Bollewerkstraat in Drongen halen weer opgelucht adem nadat hun gewapende buurman vijf uur lang amok maakte. Dankzij de samenwerking tussen verschillende politiediensten, met 50 man paraat, is alles zonder bloedvergieten geëindigd. Jona C. (54) werd opgepakt. Ook zijn vader Eric (84) werd meegenomen, maar niet zonder eerst een politieman slaag te geven.

De Bollewerkstraat stond maandagavond- en nacht maar liefst vijf uur op zijn kop. Toen de politie ter plaatse kwam, zag ze Jona C. gewapend zijn woning binnengaan. Ook zijn 84-jarige vader Eric was daar aanwezig. De politie probeerde Jona C. te overtuigen om naar buiten te komen, maar hij weigerde, evenals zijn vader. Omdat het mogelijk om een gijzeling ging, werd veel versterking gevraagd. Vijftig mensen van de lokale en federale politie, speciale eenheden incluis, kwamen de omgeving veilig stellen en hielden Jona C. zo rustig mogelijk zodat hij geen gevaarlijke toeren zou uithalen. Ook de brandweer en mug waren stand-by voor het geval de situatie zou escaleren.


"Het was irreëel, precies als in de film", zegt een alleenstaande moeder van twee kinderen van negen en zeven jaar oud. Als buurvrouw had ze het tumult van op de eerste rij gehoord en gezien. "Ik hoorde hem in de tuin roepen en tieren tegen zijn vader. Dat gebeurde nog al, maar nooit in die mate als maandag. Op een bepaald moment werden we uit onze woning geëvacueerd omdat het te gevaarlijk werd. Gelukkig konden we terecht bij lieve buurtbewoners die we tot gisteren niet eens kenden."


Evident was het niet om rustig te blijven met twee kleine kinderen. "Ik ben van in het begin eerlijk geweest en heb geantwoord op hun vragen. Ik stelde het allemaal wat positiever voor en zei hen dat de politie die man wilde helpen. In mijn ogen was dat ook hun opzet. Toen de buurmannen opgepakt waren, mochten we naar huis terug. Mijn kindjes konden nog slapen, maar ik heb geen oog meer dicht gedaan."

Vader haalt uit

Het kat-en-muisspel met de politie duurde tot maar liefst 2.15 uur. Geleidelijk slopen de speciale eenheden dichter naar het huis en konden ze Jona C. overmeesteren. Vader en zoon bleven daarbij ongedeerd, maar een lid van de lokale politie liep verwondingen op toen de 84-jarige vader hem slagen gaf. Maar het is dankzij het koelbloedige en goed gecoördineerde optreden van de lokale en federale politie en de speciale eenheden dat het incident niet is geëscaleerd tot een bloedbad.


"Er is inderdaad zeer goed samengewerkt met de collega's van de lokale en de CP OPS (de operationele commandopost waarin de politie - en brandweerleiding samenzit, red.)", bevestigt Patrick Willocx, directeur Operaties van de federale gerechtelijke politie. "Omdat we uitgingen van gijzeling deden we een beroep op de federale politie - en meer in het bijzonder de speciale eenheden - een onderhandelaar en de federale recherche", zegt korpschef Filip Rasschaert van de lokale politie. "We verzamelden maximaal informatie en overlegden permanent met de federale politie. Het was inderdaad een mooi voorbeeld van samenwerken."

Psychiatrie

Jona C. werd gisteren voor de onderzoeksrechter geleid. Ook zijn vader was gearresteerd, maar hij mocht naar huis terug. Hij moet zich in snelrecht verantwoorden voor de slagen en verwondingen die hij aan de politie heeft toegebracht. Het parket gaat niet uit van een gijzeling. Jona werd al enkele keren opgenomen in de psychiatrie. "We hopen dat hij daar blijft. Zo jaagt hij de kinderen niet langer de stuipen op het lijf en keert de rust terug in de straat."