Vader en zoon houden samen met andere vrijwilligers eeuwenoude traditie in stand

Wim van Leefbaar Baarle en zijn zoon Loïc houden een eeuwenoude traditie in stand, die teruggaat tot de middeleeuwen.
Jill Dhondt Wim van Leefbaar Baarle en zijn zoon Loïc houden een eeuwenoude traditie in stand, die teruggaat tot de middeleeuwen.
De wilgen in de Keuzemeersen krijgen vandaag een grondige knotbeurt, daarvoor zorgen Leefbaar Baarle en Natuurpunt Gent voor. Wim Vancauwenberghe en zijn zoon Loïc zijn ook aanwezig om de eeuwenoude Vlaamse traditie in stand te houden. Hun werk is van groot belang om de unieke biotoop in stand te houden.

Terwijl Wim (49) de wilgen snoeit draagt zijn zoon Loïc (9), samen met de andere vrijwilligers, de afgesneden takken weg. “De knotwilgen hebben een enorme natuurwaarde”, legt Wim uit. “Door ze te knotten worden de wilgen zeer oud, daardoor ontstaan er vanzelf holtes in de bomen. Deze worden gebruikt door tal van vogels: steenuiltjes, holenduiven, gekraagde roodstaarten, maar ook door zoogdieren zoals steenmarters. De dieren gebruiken de holtes om te schuilen, te nestelen en te jongen.”

Daarbovenop is het knotten van de wilgen gunstig voor weidevogels zoals de kieviet. “Deze vogels moeten in een veilige, rustige omgeving kunnen broeden. Ze hebben een wijds zicht nodig, waardoor het gebied niet mag verbossen. Mochten er hoge boomtoppen komen zouden roofvogels hen kunnen bespieden vanuit de hoogte. Deze zomer hadden we nog een koppel en een mannetje kleinst waterhoenen, wat enorm veel volk aantrok. De kleine vogeltjes, niet groter dan een mus, maken een heel typisch geluid, bijna als een kikker. Deze zomer waren de Keuzemeersen de enige plek in Vlaanderen waar ze neerstreken.”

Middeleeuwse wortels

De meersen zijn laaggelegen gebieden langs de kanten van de rivier. Ze overstromen geregeld, waardoor het drassige, natte gebieden zijn. Om deze toch te kunnen benutten plantten de boeren in de Middeleeuwen wilgen, die hebben een grote zuigkracht. Om ervoor te zorgen dat er gras kon groeien, moest er genoeg zon aankunnen. Daarom werden de takken van de wilgen afgezaagd zodra ze te hoog werden. Op deze manier werden de Keuzemeersen de hooischuur van de hele regio.”

De vrijwilligers van Leefbaar Baarle en Natuurpunt Gent knotten elkaar jaar wilgen. Vrijwilligers zijn altijd welkom.

Door de wilgen te knotten kunnen de vrijwilligers de unieke biotoop van het natuurgebied in stand houden.
Jill Dhondt Door de wilgen te knotten kunnen de vrijwilligers de unieke biotoop van het natuurgebied in stand houden.