UZ Gent test mogelijk vaccin tegen Covid-19

Een mogelijke proefpersoon krijgt een grondig medisch onderzoek. Als hij gezond blijkt, krijgt hij morgen het experimentele vaccin toegediend.
VTM Nieuws Een mogelijke proefpersoon krijgt een grondig medisch onderzoek. Als hij gezond blijkt, krijgt hij morgen het experimentele vaccin toegediend.
Een mogelijk vaccin tegen het coronavirus wordt getest in het Gentse UZ en zal bij positieve resultaten in de eerste helft van volgend jaar op de markt komen. Er worden nog verschillende proefpersonen gezocht en die moeten allemaal in opperste gezondheid verkeren.

Het vaccin dat getest wordt, bevat geen virale partikels waardoor er geen enkele kans bestaat dat proefpersonen het virus krijgen door het vaccin, maar wel zogenaamd boodschapper-RNA, dat ervoor zorgt dat het lichaam zelf stukjes eiwit van het virus produceert. Daardoor wordt ons immuunsysteem aangezet om antistoffen te maken. Dat legt coördinator van het centrum voor vaccinologie Fien De Boever uit in VTM Nieuws.

De producent van het vaccin hoopt dat het in de eerste helft van volgend jaar op de markt kan komen, maar eerst moeten er uiteraard uitgebreide tests afgenomen worden. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden om het experimentele vaccin te krijgen, maar dan moeten ze eerst een grondig medisch onderzoek ondergaan. Ze mogen bijvoorbeeld geen enkele vorm van medicatie nemen en mogen geen allergieën hebben. Testpersonen moeten tussen 18 en 60 jaar oud zijn, al zoeken de onderzoekers momenteel vooral naar veertigers en vijftigers. Voor de hele testprocedure krijgen de proefpersonen een vergoeding van ongeveer 1.000 euro.