Unieke rapsong van scholieren Don Bosco Sint-Denijs valt in de prijzen: “Heb respect voor ouderen, ze zijn dope”

De klas 1BA heeft een bescheiden hitje te pakken, en won al een eerste prijs.
repro De klas 1BA heeft een bescheiden hitje te pakken, en won al een eerste prijs.
Wie zegt dat de populaire muziekstijlen rap en hiphop altijd negatieve boodschappen verspreiden? De scholieren van klas 1BA uit Don Bosco Sint-Denijs-Westrem bewijzen alvast het tegendeel met hun zelfgemaakt nummer ‘Doe niet zo dwaas’. De klas won met hun unieke song een rondleiding bij het Huis van Alijn.

“Heb respect voor ouderen, ze zijn dope!” Neen, het hoeft bij rap niet altijd om het stoerst, dat bewijzen de leerlingen van de klas 1BA op Don Bosco. De voorbije weken mochten de jongens zich tijdens de lessen Muziek van leraar Simon De Beelde volledig storten op hun eigen productie. Het resultaat? Een uniek nummer over respect voor ouderen, en waarom je maar beter niet rookt. Want “van nicotine word je broke", dat weten ook de 12- en 13-jarigen van 1BA.

De jongens in de opnamestudio.
repro De jongens in de opnamestudio.

Iedereen mee op de kar

“Het idee van een eigen liedje kwam van de leerlingen zelf”, vertelt leraar Simon De Beelde. “Ik vond het een goed plan, want werkelijk iedereen sprong mee op de kar. We hebben samen gezocht naar verschillende thema’s, en iedereen kon zijn eigen regel tekst verzinnen en inzingen in onze studio. Of dat pedagogisch verantwoord is? Uiteraard! Dit past uitstekend binnen het leerplan. Die jongens zullen veel meenemen uit zo'n project - meer dan uit een normaal uur les. Al doe ik ook dat nog steeds, natuurlijk. Maar zelf op zo'n manier muziek produceren, en dan nog het aspect van teambuilding: dat is van grote waarde.” 

Of dit pedagogisch verantwoord is? Uiteraard! Dit past uitstekend binnen het leerplan. Die jongens zullen veel meenemen uit zo’n project, veel meer dan uit een normaal uur les

Simon De Beelde

Het bleef niet bij een mooi project binnen de schoolmuren, want vorige week won het nummer van 1BA zelfs een prijs. Het Huis van Alijn organiseerde in het kader van de ROOK-expo namelijk een wedstrijd, met de vraag om zo creatief om te gaan met het thema ‘roken’. De klas van De Beelde werd stiekem ingeschreven... en won. “Dat is natuurlijk leuk voor de jongens”, aldus hun leraar. “Binnenkort krijgen we een gratis rondleiding in het Huis van Alijn. Dat wordt een mooie afsluiter.” Al is de kous ook daarmee niet af, denkt De Beelde, zelf een fervent muzikant. “Twee andere klassen drongen al aan om ook daar een nummer te maken. (lacht) We zullen zien.”

‘Doe niet zo dwaas’ van Lovelix, Milo, Kjento, Falco, William, Sander, Nasir, Manuel, Cyan, Dylan, Amanuil, Emir en Victor werd inmiddels al 2.000 keer bekeken. 

Simon De Beelde (tweede van links) ontvangt namens de klas 1BA de prijs van het Huis van Alijn.
DB SDW Simon De Beelde (tweede van links) ontvangt namens de klas 1BA de prijs van het Huis van Alijn.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.