Uniek Chinees salon in Veldstraat voortaan vrij te bezichtigen

De Chinese wanden in zijde zijn uniek in Belgie en ver daarbuiten
Historische Huizen Gent De Chinese wanden in zijde zijn uniek in Belgie en ver daarbuiten

Sinds de restauratie in de jaren 80 kon men het ‘Chinees Salon’ in de Veldstraat enkel tijdens geleide bezoeken bekijken. “Maar het is zo’n unieke ruimte dat we vonden dat iedereen dit moest kunnen zien”, zegt Doreen Gaublomme van Historische Huizen Gent. “Daarom valt het de unieke tekening op zijde nu elke vrijdag, zaterdag en zondag te bewonderen.”

“Het is een uniek stuk in België en ver daarbuiten”, zegt Doreen Gaublomme over de Chinese tekeningen die heel het salon van Hotel Vanderhaeghen innemen. Dat is één van de stadpaleizen halverwege de Veldstraat. Het pand werd in 1771 gebouwd door Joos Clemmen, een van de grote katoenbaronnen uit die tijd. Het Chinees Salon werd volledig ingekleed met Chinese zijde. “Er zijn nog wel Chinese salons met tekeningen op papier, maar op zijde is uniek. Het is zeer broos materiaal en dus zijn we er vele jaren zeer spaarzaam mee omgegaan maar dit is eigenlijk iets dat moet gezien worden. Daarom valt het nu op vaste tijdstippen te bezoeken.”

Ook de eetkamer werd in ere hersteld en het Maeterlinck-kabinet valt er te bezoeken met daarin het archief van de Gentse schrijver die in 1911 de Nobelprijs voor de literatuur kreeg.

Hotel Vanderhaeghen valt te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur. Tijdens Erfgoeddag, op zondag 28 april, is iedereen welkom tussen 10 en 18 uur voor een bezoekje en een heuse ‘belle epoque fotoshoot’.

Burgemeester De Clercq, schepen Souguir en de vertegenwoordigers van Historische Huizen Gent knippen het lintje door
Historische Huizen Gent Burgemeester De Clercq, schepen Souguir en de vertegenwoordigers van Historische Huizen Gent knippen het lintje doorReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.