Uitslaande brand in Afrikaanse winkel in Dampoortstraat: drie huizen onbewoonbaar

De brand in de Dampoortstraat.
Cedric Matthys De brand in de Dampoortstraat.
In de Dampoortstraat in Gent is zondag iets voor middernacht brand uitgebroken in een winkel gespecialiseerd in Afrikaanse etenswaren. De brandweer kreeg het vuur onder controle, maar bluste nog de hele nacht na. Er raakte niemand gewond, maar zowel het gebouw waar de brand ontstond als twee huizen ernaast zijn onbewoonbaar.

“Onze buurvrouw heeft ons wakker gebeld.” Jolanta Iwinska staat nog in haar nachtjapon als we haar maandagochtend rond 1 uur ‘s nachts aanspreken. De vrouw woont twee huizen van de woning die volledig uitbrandde. “We lagen in bed en ik hoorde wat glas breken”, zegt ze. “In deze buurt hoor je wel vaker vreemde geluiden. Na het telefoontje keken we echter naar buiten. We zagen de vlammengloed uit de woning schieten en vluchtten meteen weg.” (lees verder onder de foto)

Een buurvrouw belde Ronny Iycke en Jolanta Iwinska wakker.
Cedric Matthys Een buurvrouw belde Ronny Iycke en Jolanta Iwinska wakker.

Moeilijk bereikbaar

Iwinska verzamelde met heel wat andere buren in café ‘De Zevende Hemel’ aan de Dampoort. De Dampoortstraat werd immers afgesloten en de omwonenden mochten hun woning niet meer binnen uit voorzorg. Het vuur sloeg tamelijk stevig in het rond.

“Het was niet eenvoudig om de brand onder controle te krijgen”, licht kapitein Koen Desmet van de Gentse brandweerzone Centrum toe. De achterkant van het gebouw, waar de brand het hevigst woedde, bevindt zich enkele tientallen meters achter de andere huizen. We lieten daarom drie ladder- en een viertal pompwagens uitrukken.” De brandweer bluste nog de hele nacht na, maar vreesde voor de stabiliteit van de woning. Daarom werd er enkel geblust langs buiten. De woning betreden was immers te gevaarlijk. Het is voorlopig nog gissen naar oorzaak van de brand. (lees verder onder de foto)

De omwonenden mochten hun huis niet meer binnen en verzamelden in café 'De Zevende Hemel' op de hoek.
Cedric Matthys De omwonenden mochten hun huis niet meer binnen en verzamelden in café 'De Zevende Hemel' op de hoek.

Onbewoonbaar

Maandagochtend rond 1.40 uur liet de politie de meeste buren terugkeren naar hun woning, al mochten vier huizen voorlopig niet betreden worden. Voor die bewoners die niet bij familie of vrienden terecht konden, werd onderdak gezocht. Jolanta Iwinska kreeg goed nieuws. Haar appartementsgebouw werd opnieuw opengesteld. “Straks moeten we eigenlijk gaan werken", zegt ze. “Ik moet om kwart voor zes opstaan en mijn man moet er al over twee uur uit. Ik denk dat we onze baas zullen laten weten dat we wat later zullen zijn.”

Tegen de ochtend was de brand volledig onder controle. Drie huizen werden onbewoonbaar verklaard. Over een vierde huis heerste nog onduidelijkheid. Daar wordt de situatie momenteel onderzocht.  Ook blijven het voetpad en de parkeerstrook afgesloten. “Het verkeer mag opnieuw de Dampoortstraat in”, laat de Gentse brandweer weten, “maar er is nog steeds instortingsgevaar. Mogelijk kunnen er nog brokstukken van de gevel naar beneden vallen. Daarom worden de topgevels straks afgebroken. Pas daarna geven we het voetpad en de parkeerstrook opnieuw vrij.” 

Het vuur woedde hevig.
RV Het vuur woedde hevig.
Na 45 minuten was het vuur onder controle, maar de brandweer bluste nog de hele nacht na.
RV Na 45 minuten was het vuur onder controle, maar de brandweer bluste nog de hele nacht na.
De Dampoorstraat was lange tijd afgesloten voor alle verkeer.
RV De Dampoorstraat was lange tijd afgesloten voor alle verkeer.
De speciaalzaak in Afrikaanse waren brandde volledig uit.
Cedric Matthys De speciaalzaak in Afrikaanse waren brandde volledig uit.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Constant Van de Velde

    Dit is onvoorstelbaar!! Ik kwam er regelmatig. Dit wens je echt niemand toe. Gelukkig zijn er geen slachtoffers. Ik wens iedereen heel veel sterkte toe. Vanwege een klant.

  • Daniel Verheylezoon

    Dit wens je niemand toe. Gelukkig geen slachtoffers en puik werk van onze brandweerlieden!

  • Karel Delcroix

    Misschien is di dr de aanzet om die verloederde buurt eens grondig aan te pakken en te renoveren.