Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - ‘De Lotus’

“Er zat kip in mijn vegetarisch gerecht”

Een vegetarische schotel in De Lotus - zónder kip, gelukkig.
OSG Een vegetarische schotel in De Lotus - zónder kip, gelukkig.
Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Chinees restaurant De Lotus, of de plek waar er volgens klanten kip in de vegetarische schotels zit.

U wist het misschien niet, beste lezers, maar toch is het zo: ook journalisten zijn weleens bang. Vorige week strompelden we met knikkende knieën wafelrestaurant Fetch binnen, omdat er volgens klanten op TripAdvisor zo naar je geschreeuwd en gesnauwd wordt, dat je er al huilend naar buiten loopt. Gelukkig viel het al bij al mee. We hadden de dagen na ons bezoek enkel last van de kilo’s Nutella waaronder onze wafel bedolven was. Gelukkig bereikte ons snel het nieuws dat de grootste Nutella-fabriek ter wereld nu stil ligt - er worden elke dag 600.000 potten geproduceerd, waarvan naar verluidt een kwart naar de wafels van Fetch gaat.

Vlees voor vegetariërs

Maar bang zijn we dus opniéuw, beste lezers. Want vandaag trokken we naar De Lotus, een Chinees restaurant in de Donkersteeg dat volgens TripAdvisor bij de slechtste eetgelegenheden van Gent behoort. De bediening zou er zeer correct zijn, het eten heel wat minder. Afgaande op de recensies mogen we geloven dat de gerechten dagvers gemaakt worden. In China, welteverstaan, om dan dagenlang in een warme wagon met de Peking Express naar Gent gebracht te worden. Het resultaat? Slappe kost, vochtige gefrituurde hapjes, en inktvis die echt naar inkt smaakt.

De ergste recensie dateert van november 2018. “VLEES VOOR VEGETARIËRS”, schrijft een zekere Hendrik. Dat klinkt als de titel van de poëziebundel van een slagersvereniging, maar voor Hendrik is het geen grap. Zijn vegetarische vriendin kreeg bami voorgeschoteld mét kip, en ze lag naar eigen zeggen al snel onwel in de zetel. Hendrik is duidelijk kwaad, en dat is hij wel vaker. In zijn enige andere recensie vergelijkt hij het Indisch eten van een van de best beoordeelde restaurants van Gent met “babyvoedsel” en klaagt hij over het gebrek aan... groentjes. Of zijn vriendin ook dan onwel in de zetel lag, is niet duidelijk - misschien wordt ze gewoon moe van haar vriend die zoals zijn TripAdvisor-soortgenoten een zeker gevoel voor drama bezit.

De recensie van Hendrik.
repro TripAdvisor De recensie van Hendrik.

Groener dan Anuna

We komen binnen rond lunchtijd, en inderdaad, de bediening is zeer vriendelijk. De plek ziet eruit zoals een Chinees restaurant eruit hoort te zien. Boeddhabeeldjes, een rustgevend waterstroompje, onbegrijpelijke muziek en enkele draken met grote ogen: we zijn niet moeilijk, zulke stereotypen volstaan voor ons ruimschoots. De serveerster raadt ons meteen het lunchbuffet aan, voor een schamele elf euro, inclusief thee. We gaan voor één buffet, en één vegetarische schotel. We zochten en vonden namelijk een vegetarisch slachtoffer, om uit te testen of de slinkse kok ook haar zal foppen met stukjes kip in haar gerecht. Een zetel om onwel in te worden zien we niet in het restaurant, maar we spreken af dat onze veggie-vriendin bij het eerste stukje kip flauw moet vallen, waarop we haar zullen meenemen op een draagberrie gemaakt van sojascheuten zonder de rekening te betalen.

Rijst en kip uit het buffet.
OSG Rijst en kip uit het buffet.

Maar neen: de vegetarische schotel is groener dan Anuna. Géén kip dus, al had het gerecht dat misschien wel kunnen gebruiken, want bijzonder veel valt er niet te smaken. Het buffet dan, dat is zeer wisselvallig. Met de rijst en noedels is niets mis, en ook de kip is lekker. Wel is het zo dat het eten bijzonder vet is. De gefrituurde hapjes liggen er duidelijk al een tijdje - het is intussen 13.15 uur - en zijn intussen wak geworden in het eigen vet. Ziek word je er niet van, maar blij ook niet, al zou je het de hypervriendelijke serveerster wel gunnen. Wanneer we bedenkelijk staan te kijken naar een onbestemd gefrituurd hapje dat door het eigen vet al opengevouwen is, komt de vrouw ons vriendelijk uitleggen dat het een soort curryhapje is. ‘Fijn om te weten’, is ons vriendelijk antwoord, want geen haar op ons hoofd dat eraan denkt om het hapje mee te nemen.

Ambulance? 60 euro

De Lotus zullen we niet snel aanraden aan onze vrienden en familie. Maar evenmin zullen we over het restaurant een vlammende ramprecensie schrijven op TripAdvisor. Vaak is Chinees eten in België aan de vette kant, en dat is hier niet anders. Het vegetarisch gerecht was nogal eentonig van smaak, maar had potentieel. À la carte bestellen lijkt hier gewoon een prima keuze. De Lotus is bovendien helemaal niet duur - tenzij je natuurlijk van je stoel valt bij het zien van stukjes vlees op je bord. Een ambulancerit kost sinds dit jaar namelijk 60 euro - daarmee zouden wij alvast liever een Boeddhabeeldje kopen.

'De Lotus' in de Donkersteeg.
OSG 'De Lotus' in de Donkersteeg.
Ook de loempia's waren vegetarisch.
OSG Ook de loempia's waren vegetarisch.37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans Schoen

  Wat een saai eten hebben jullie zeg? Vegan is veel rijker zowel in kleuren, smaken, gezonder... noem maar op. Niet moeilijk ik voorheen altijd honger had? Het ziet er veel uit maar wel junk.

 • Sylvie Vanden Hautte

  Menig vegetariër zal nu wel zeker van gedacht veranderen. #eyerolleke

 • Lot Claeys

  Hendrik de Vijfde heeft in zijn vriendin een gelijkgestemde gevonden: allebei hysterisch. Leuk voor de zetel waarin ze samen onwel liggen te wezen na weer maar eens een schandelijke ervaring...

 • Bert Boedts

  het grote probleem is dat nu met al die kookprogramma's denkt een kenner te zijn , en dan nog meestal van mensen die als enige culinaire kennis het aanzetten van een microgolfoven is ,en ziek zijn van beetje kip in je vegetarische schotel ,ik ben akkoord dat mag niet ,maar ziek zijn is er fel over ,tegenwoordig moet alles vegetarisch,macro-biotisch zijn ,ik ga eens zeggen tegen dat volkske stop met uw snobisme leer weer echt eten ,en als ge wil gras eten blijf dan thuis

 • Artuur Lemmens

  In Leuven is alles in de Muntstraat en Parijsstraat te vermijden. Rommel van de bovenste plank.