Uitbureau lonkt naar Bisdomplein en Hotel D’Haene Steenhuyse

“Alleen meerdere pleinen organiseren helpt ons overleven”

Optreden van Isabelle A op het Luisterplein,
Wannes Nimmegeers Optreden van Isabelle A op het Luisterplein,
Met een nieuwe Feestenschepen op de stoel ontrollen de mensen van het Uitbureau ook nieuwe plannen voor de Gentse Feesten. Ze willen uitbreiden, en lonken daarvoor naar het Bisdomplein én naar Hotel D’Haene Steenhuyse in de Veldstraat. “We moeten wel, om het allemaal financieel rond te krijgen”, klinkt het.

Dirk Schockaert en Ilse Everaert staan klaar voor de tiende editie op hun Laurentplein, dat vanaf dit jaar niet meer Luisterplein, maar ‘ONS Luisterplein’ zal heten. Daarnaast hebben ze ook nog het Beverhoutpleintje, waar Marc Mornie het gezellige Place Musette organiseert. “Maar dat is daar niet echt houdbaar meer”, vinden ze. “Elke nacht moeten we alle tafels en banken daar weghalen en elders stockeren, omdat er overdag markt is. En elke vooravond moeten we de omgekeerde beweging maken om opnieuw Place Musette te kunnen organiseren. Gekkenwerk is het. Bovendien heeft de stad daar – en overal – onze warme eetstanden weggenomen, wat een pak scheelt aan inkomsten. Daarom zouden we graag het Bisdomplein innemen. Om Place Musette naar daar te verhuizen, of iets anders te doen. Het zal uiteraard afwachten zijn hoe de stad daarop reageert, en voor dit jaar zal het vermoedelijk niet meer lukken.”

Wat ze wel nog hopen te realiseren voor de volgende Feesten, is muziek in de binnentuin van het Hotel D’Haene Steenhuyse in de Veldstraat. “Klassieke muziek, om juist te zijn. Dat is een segment dat compleet ontbreekt op de Gentse Feesten en daar perfect op zijn plaats zou zijn. Er is ook zeker een publiek voor.” Uitbureau zegt te willen uitbreiden om het financieel risico te spreiden. “Alles wordt duurder, en alles wordt geïndexeerd, behalve onze subsidies. Feesten organiseren kost een pak geld, en er moet niet veel gebeuren om niet meer rond te komen. Zeker als je, zoals wij, een kwalitatief hoogstaand programma probeert te brengen. Dat kost geld, veel geld. Een paar regendagen en we zijn er aan voor de moeite.”

Gereserveerde plaatsen

Ook op het Luisterplein zelf hebben ze vernieuwing in gedachten. “We denken erover om met gereserveerde plaatsen te gaan werken. Enkele, uiteraard, zeker niet allemaal. Maar alle andere pleinen werken met een vip, wat extra inkomsten oplevert. Dat hebben wij niet. Wij hebben een zittend publiek dat doelgericht naar bepaalde concerten komt. Misschien willen zij wel zeker zijn van een plekje voor het podium?”

Herbruikbare bekers

Ook opmerkelijk: de kans is klein dat Uitbureau nog meedoet met het systeem van de herbruikbare bekers van Ecocup. Vorig jaar werkten 7 pleinen samen om dezelfde beker aan te bieden tegen dezelfde prijs. Maar omdat andere pleinen dat niet deden en een eigen systeem hadden, werd het uiteindelijk een chaos. “Ik zie niet in waarom wij bekers moeten aankopen, als we ze gratis kunnen krijgen van onze brouwer”, zegt Schockaert. “We hebben meegedaan voor de eenvormigheid en de samenhorigheid. Maar eenvormigheid was er totaal niet. En het heeft ons – alweer – handenvol geld gekost. De stad moet dit zelf in handen nemen, dat is in mijn ogen de enige, juiste oplossing.” 

Dirk Schockaert en Ilse Everaert van Uitbureau
JVK Dirk Schockaert en Ilse Everaert van UitbureauReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.