Uitbater wil niet dat camping ’t Stropke verdwijnt: “Wat is het geluk van mensen nog waard voor de stad?”

RUP dat camping zonevreemd zal maken komt binnenkort op de gemeenteraad

Freddy bij de poort van camping 't Stropke.
Nimmegeers Freddy bij de poort van camping 't Stropke.
Verblijfscamping ’t Stropke ligt verscholen achter de Blaarmeersen. Op 2 hectare verblijven er 60 mensen. Maar in februari 2023 moet de camping weg, omdat de stad er een groenzone wil maken. “Sommige mensen hier hebben niks anders om naartoe te gaan”, zegt uitbater Freddy Dhondt. “Wij doen hier sociaal werk, de mensen hier vormen een hechte gemeenschap. Waarom moeten wij weg?”

Freddy Dhondt nam camping ’t Stropke over in 2016 en geeft meteen toe: “Het was hier een stort. Een vuilnisbelt. En het zat hier vol druggebruikers. Het OCMW dumpte hier vroeger mensen en keek er niet meer naar om. Maar ik was hier graag, dit was mijn buitenverblijf. Dus toen de vorige uitbater stopte, heb ik de camping overgenomen, compleet met alle schulden erbij. En sindsdien ben ik bezig met alles netjes te maken. Tweeëntwintig mensen heb ik zonder pardon buiten gegooid, net als enkele totaal vervallen caravans. Het is hier aangenaam vertoeven nu.”

Sociale gemeenschap

En toch wil de stad de camping in de Sneppebrugstraat weg, om een vijfde groenpool te maken, die de Bourgoyen, park Halfweg, de Blaarmeersen en de Sneppemeersen zal verbinden. “Dat zou echt zonde zijn”, zegt Freddy, die sinds vorige week gepensioneerd is. “Het ìs hier groen. En ook: alles wat de stad zogezegd wil, dat hebben we hier: een hechte gemeenschap, mensen die elkaar kennen en helpen. Deze camping is hier al 44 jaar, maar in 2023 zouden we plots geen vergunning meer krijgen. Wat de stad duidelijk niet weet, is dat hier mensen echt opgevangen worden. Sommigen verblijven hier een heel jaar, anderen van mei tot oktober. Maar soms komen hier dus ook mensen toe die door omstandigheden echt niks meer hebben. Wij vangen hen op, geven hen hoop. Ik zorg er persoonlijk voor, via mijn netwerk, dat ze aan een job geraken. Ze betalen hier 175 euro per maand, en kunnen dan sparen om weer iets van hun leven te maken. En zo geraken ze terug uit de miserie. Die jongen van 18 die drie jaar terug stierf in zijn tentje op de Blaarmeersen? Was hij tot aan mijn hek gekomen, dan hadden we hem opgevangen. Dan was het anders afgelopen. Ik bescherm mijn schapen als een goede herder.”

“We hebben hier enkele zieke mensen, die anders geïsoleerd in een studio zouden verkommeren, maar die hier rust vinden. We hebben senioren die hier een fantastisch leven leiden, met contact met de buren. Is het geluk van mensen dan niks waard voor de stad? Restaurant De Sneppe hier verderop mag blijven, de scouts ook. Waarom moet deze camping dan wel weg?” Eén van de bewoners is Rita Snauwaert, 81 is ze en ze zit al dertig jaar op camping ’t Stropke. Haar tuintje rond haar stacaravan is een pareltje, ze zit hele dagen buiten. “Als wij hier weg moeten, zou dat een ramp zijn”, zegt ze. “Waar moeten we dan naartoe?”

Freddy vroeg een onderhoud aan met de stad, maar dat werd al tweemaal uitgesteld. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat zijn camping ‘zonevreemd’ zal maken, komt binnenkort op de gemeenteraad om goedgekeurd te worden. Zolang dat niet is gebeurd, koestert Freddy hoop voor de toekomst. “Ik blijf vechten voor dit unieke stukje Gent.”

Rita (81) werkt dagelijks in haar tuintje.
Nimmegeers Rita (81) werkt dagelijks in haar tuintje.
Freddy legde twee petanqueterreintjes aan.
Nimmegeers Freddy legde twee petanqueterreintjes aan.
De kantine wordt in oktober afgebroken en opnieuw gebouwd.
Nimmegeers De kantine wordt in oktober afgebroken en opnieuw gebouwd.
De camping ligt er vandaag netjes bij.
Nimmegeers De camping ligt er vandaag netjes bij.
Camping 't Stropke ligt er netjes bij.
Nimmegeers Camping 't Stropke ligt er netjes bij.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • hans scheire

  Te gek voor woorden... Alle goede 'dingen' verdwijnen tegenwoordig...

 • Herman Van Gent

  @Ludo Van Leemput , je moet het artikel goed lezen , maar wat je zegt klopt wel. Ik woon naast 75 oerlijke Flats waarvoor ongeveer 85 bomen het loodje moesten bij leggen ook door zo een bouwpromotor met veel geld. Tegen een van die gasten van het bedrijf die de bomen rooide zei ik straks moet je met je kleinkind naar een museum gaan kijken om een levend boom te zien , die stond me uit te lachen maar snapte niet wat ik bedoel. Hij was iets van een jaar of 35 schat ik.

 • Ludo Van Leemput

  De bouwpromotoren die overal in gemeente, provincie, stad en dergelijke besturen zitten geïnfiltreerd zwaaien de plak. Alles zijn ze aan't volbouwen. Er moeten bossen bijkomen, maar niet ten koste van de voor hen interessante kavels. Dus dat zijn de stukken grond die ze aanprijzen op hun beslissings vergaderingen. Om zand in de ogen te strooien van de mensen. "kijk eens wat bossen we hebben gecreëerd". Meer groen? dat is om mee te lachen hoor.

 • Luc Ver Eecke

  Ja , zo is de maatschappij nu eenmaal en ze zullen wel NEN uitleg hebben die er weer geen is . Dus gaan ze hun goesting doen en zelf hier en daar lobbyen om hun eigen zakken te kunnen vullen !!!

 • johan Covedo

  Tja Freddy, laat het los, heeft allemaal geen zin. Stadsbestuur is zo corrupt als hel.