UGent-voorzitter verdient 39.000 euro per jaar

De UGent voorziet een jaarlijkse mandaatvergoeding van 39.000 euro bruto, waarvan 7.000 sociale bijdragen, voor haar voorzitter. Dat heeft nieuwssite Apache gisteren wereldkundig gemaakt.


Door een decreetswijziging in 2013 kwam voor het eerst een bezoldigde voorzitter aan het roer van de raad van bestuur van de UGent. Dat werd liberaal Sas van Rouveroij, die de functie eerst combineerde met het ambt van Vlaams parlementslid en later kabinetchef van toenmalig minister Annemie Turtelboom (Open Vld). Enkel de UHasselt en de Associatie Universiteit Hogescholen Limburg, met respectievelijk oud-ministers Willy Claes (sp.a) en Leo Delcroix (CD&V) maken nog hogere bedragen vrij, al wordt benadrukt dat het om een intensieve job gaat. Ook van Rouveroij spreekt van een "dagelijks engagement".


Kandidaat-rector Guido Van Huylenbroeck denkt dat het goed zou zijn mocht de universiteit zelf haar externe bestuurder kunnen aanduiden. Kandidaat-rector Rik Van de Walle pleit voor een compactere raad van bestuur. De raad van bestuur van de UGent is momenteel de meest uitgebreide van alle Vlaamse Universiteiten. (YDS)