UGent bouwt onderzoekscentrum voor recyclage

Zo zal het onderzoekscentrum voor recyclage eruitzien.
Repro SVR-Architects/Exilab/Fraeye & Partners Zo zal het onderzoekscentrum voor recyclage eruitzien.
Urine omzetten in drinkwater of afvalgassen recycleren tot voedseladditieven voor veevoeder of plastic verpakkingen. Het klinkt als fictie, maar de UGent wil er werk van maken in haar toekomstig onderzoekscentrum 'Capture'.

Het doel is om academici uit verschillende disciplines samen te brengen met bedrijven met een zware ecologische voetafdruk. Zo beloofde de Vlaamse overheid eind vorig jaar 1,5 miljoen euro voor een samenwerking tussen staalreus ArcelorMittal, chemiebedrijf Proviron en milieutechnologie-firma OWS. "Samen zullen we de afvalgassen van ArcelorMittal omzetten in organische producten. Dat staalbedrijf stoot veel CO2 uit en zit dus met een probleem. Een chemisch bedrijf kan die opzuiveren en naar de markt brengen. De gezuiverde gassen kunnen onder meer gebruikt worden voor voedseladditieven of plastic verpakkingen", zegt professor Korneel Rabaey van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen.


Ook professor Arne Verliefde, die vorig jaar bier brouwde op basis van urine van de bezoekers van de Gentse Feesten, werkt mee aan het project. "In het onderzoekscentrum gaan we de urine opvangen en omzetten in water dat gebruikt wordt in de labo's van Capture, maar bijvoorbeeld ook om onze handen te wassen. Ook het omzetten van urine in drinkwater behoort tot de mogelijkheden. Al moet de wetgeving daarvoor aangepast worden." Het project kost 15 miljoen euro. De start van de bouw van 'Capture' is gepland voor midden volgend jaar in het wetenschapspark op het eiland Zwijnaarde. Het onderzoekscentrum zal 7.000 vierkante meter omvatten. (YDS)