U komt maar beter opdagen morgen: 376 mensen vervolgd na verkiezingen in oktober, boetes van 250 tot 1.600 euro

Wie opgeroepen is om te komen ‘zitten’ bij de verkiezingen, komt maar beter opdagen. Het parket gaf cijfers vrij van de verkiezingen op 14 oktober 2018. Liefst 376 bijzitters, plaatsvervangende bijzitters en zelfs enkele voorzitters kwamen toen niet of te laat opdagen en hadden daar geen geldige reden voor. Bijna allemaal zijn ze beboet.

206 van die personen die zonder geldige reden verstek gaven, betaalden onmiddellijk de minnelijke schikking van 250 euro die hen werd toegestuurd. 170 mensen deden dat niet, en werden door het parket Oost-Vlaanderen gedagvaard. Er werden 7 themazittingen voor de correctionele rechtbank georganiseerd, in de afdelingen Dendermonde, Gent en Oudenaarde. De wet voorziet dat wie zonder reden afwezig blijft, een geldboete van 50 tot 200 euro kan krijgen. Door het systeem van opdeciemen moet je dat met 8 vermenigvuldigen, zodat je in werkelijkheid 400 tot 1.600 euro moet ophoesten.

139 personen werden veroordeeld tot een geldboete tussen de 400 en de 800 euro, enkelen kregen een werkstraf en moesten ook de gerechtskosten betalen. 5 mensen kregen opschorting van straf, ook al waren de feiten bewezen, en 16 anderen werden vrijgesproken, omdat de rechter oordeelde dat hun afwezigheid of laattijdigheid gerechtvaardigd was. 7 beklaagden konden aantonen dat ze hun minnelijke schikking van 250 euro wel tijdig betaald hadden. De laatste 3 beklaagden, 1 uit Gent en 2 uit Oudenaarde, wachten nog op hun uitspraak.

Het parket Oost-Vlaanderen volgt hiermee de richtlijnen van het College van procureurs-generaal met betrekking tot ‘het vervolgingsbeleid inzake inbreuken op de kieswet’. Ook voor de verkiezingen van zondag zal dat gebeuren. Geen zin om te gaan? U komt er dus niet zomaar mee weg.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Femke Hermans

    Het is toch zo moeilijk om de doppers te laten aanschuiven? Ze worden al betaald door de staat. Moeten ze geen 28€ aan een werkmens uitgeven. Dubbel winst!