Twee ton cocaïne tussen tegels

VOOR 100 MILJOEN AAN DRUGS: GROOTSTE VANGST OOIT IN GENTSE HAVEN

De meer dan 1.900 pakketten cocaïne.
Dujardin Jeffrey De meer dan 1.900 pakketten cocaïne.
In de Gentse haven heeft de politie dinsdag bijna 2 ton cocaïne, met een straatwaarde van 100 miljoen euro, ontdekt tussen een lading tegels uit Brazilië. "Een mooie en leuke vangst voor onze mannen", zegt hoofdcommissaris Patrick Willocx van de federale gerechtelijke politie.

Onder leiding van de onderzoeksrechter in Gent voert de federale gerechtelijke politie een onderzoek naar het drugtransport van Brazilië naar België. De drugs, bijna twee ton cocaïne, werden ontdekt in drie containers met tegels. "Bij onderzoek in samenwerking met de douane, Civiele Bescherming en scheepvaartpolitie zijn er verschillende, stevig verpakte pakketten aangetroffen die verborgen zaten tussen de tegels. In totaal gaat het om meer dan 1.900 pakketten", zegt de federale politie. De marktwaarde wordt geschat op 56 miljoen euro en de straatwaarde op 100 miljoen euro. De pakketten werden overgeplaatst naar een container van de Civiele Bescherming. De forensische eenheid nam dan over om verder sporenonderzoek uit te voeren.


Op de pakketten zelf stond een afbeelding van een beer met daarboven de Russische vlag. "Dat is het eigendomsmerk van de maker of dient om het type drugs aan te duiden. Het onderzoek naar de organisatie achter het transport is lopende", klinkt het bij de politie, die in het belang van het onderzoek geen verdere info kan geven. Of er al arrestaties of aanhoudingen gebeurd zijn, kunnen parket en politie dan ook niet bevestigen.

Patrick Willocx met een pakket.
Dujardin Jeffrey Patrick Willocx met een pakket.

Vernietigd

De lading drugs werd gisteren volledig vernietigd bij een gespecialiseerde firma.


"Het gaat om de grootste drugsvangst ooit in de Gentse haven. Deze hoeveelheid is meer dan de totaalsom aan drugsvangsten van het vorige jaar. Dat is natuurlijk leuk voor onze mannen. En de criminele organisatie die achter het transport zit is ook enkele miljoenen kwijt", zegt hoofdcommissaris Patrick Willocx van de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen.

Goed verstopt

"De haven van Gent is een bulkhaven, terwijl die van Antwerpen een containerhaven is, maar toch werden de drugs in drie containers gevonden. De lading was heel professioneel verstopt. Van een verschuiving van het drugstransport van Antwerpen naar Gent kunnen we niet spreken."


In de Antwerpse haven werden de eerste zes maanden van dit jaar al 30 ton drugs onderschept. Begin deze maand werd in die haven nog 1,5 ton cocaïne gevonden. Onlangs maakte het EU-drugsagentschap (EMCDDA) bekend dat cocaïne steeds vaker via noordelijke containerhavens de EU wordt binnengesmokkeld. Volgens het agentschap worden de Belgische havens daarbij steeds belangrijker. Bijna de helft van alle cocaïnevangsten in Europa wordt daar gedaan.