Twee lichtgewonden nadat chauffeur door stakerspiket aan Ghelamco Arena rijdt: “Kwaad opzet? Neen, paniekreactie”

Bestuurder opgepakt en verhoord na incident

De bewuste Mercedes op de plek waar het incident gebeurde. De chauffeur is opgepakt.
Wannes Nimmegeers De bewuste Mercedes op de plek waar het incident gebeurde. De chauffeur is opgepakt.
Aan een stakerspost op de Corneel Heymanslaan in Gent, niet ver van de Ghelamco Arena, zijn deze ochtend twee vakbondsmannen lichtgewond geraakt bij een aanrijding. Er zou volgens de eerste berichten sprake zijn van kwaad opzet, maar volgens de bestuurder gaat het om een ongeluk. “Ik panikeerde”, liet de bestuurder optekenen, die wel opgepakt en verhoord wordt. Ook in Houthalen-Helchteren raakte een vakbondsmilitant lichtgewond bij een aanrijding.

Voor een van de vakbondsmannen in Gent werd de ziekenwagen opgeroepen. Opvallend genoeg is de bestuurder van de Mercedes opgepakt. “De chauffeur werd van zijn vrijheid beroofd", klinkt het bij de politie. “Hij wordt meegenomen voor verhoor.” De chauffeur zou zich volgens de eerste berichten agressief opgesteld hebben en ingereden zijn op twee stakers. De politie hield ter plaatsje een oogje in het zeil en kon dus kordaat ingrijpen. De man werd onder schot gehouden en opgepakt.

Bij de chauffeur zelf klinkt een ander geluid. De man verklaarde aan de politie dat hij gewoon traag passeerde door de post, en daarbij een vakbondsman raakte. Enkele militanten gingen volgens de chauffeur aan de wagen hangen omdat de auto niet stopte. Ook daarbij raakte een vakbondsman gewond. De politie maande de man ook aan om te stoppen, maar dat gebeurde niet. “De bestuurder gaf zelfs nog extra gas", laat de Gentse politie optekenen bij VRTNWS. Daarop werd de chauffeur onder schot gehouden, waarna hij stopte en meegenomen werd. “Ik bleef rijden uit paniek. Ik had schrik", verklaarde de bestuurder bij de politie.

“Iedereen kan passeren”

Frederik De Groeve van het ABVV zag alles gebeuren. Hij betreurt het incident. “Wij gijzelen nochtans niemand, niemand wordt fysiek geblokkeerd. Wij laten iedereen passeren die dat wil. Maar die ene persoon vond het toch nodig om zoiets te doen. Hij stelde een criminele daad: het is ook maar logisch dat hij door de politie meegenomen is. Maar laten we de focus er niet te veel op leggen. De daad van die ene persoon weegt niet op tegen de actie van de tientallen mensen van het bedrijventerrein die hier vandaag staan.”

De bewuste Mercedes. De bestuurder werd opgepakt.
Nimmegeers De bewuste Mercedes. De bestuurder werd opgepakt.

Ook in het Limburgse Houthalen-Helchteren is een vakbondsmilitant lichtgewond geraakt bij een aanrijding. Een chauffeur van een transportbedrijf uit Pelt werd er aangereden door een bedrijfsleider. Het slachtoffer raakte lichtgewond aan de knie en werd naar het ziekenhuis gebracht. De man heeft een klacht ingediend wegens opzettelijke slagen en verwondingen. De politie heeft een pv opgesteld. 

Het bewuste stakerspiket op de Heymanslaan.
Wannes Nimmegeers Het bewuste stakerspiket op de Heymanslaan.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Wanneer nu eens eindelijk rechtspersoonlijkheid voor de vakbonden, nu is het enkel de chauffeur van het voertuig die verantwoording moet afleggen, de vakbonden niet kunnen ongestraft wegen blokkeren.

 • Jan De Bisschop

  Het afsluiten van openbare wegen gaat veel te ver. Dat moet maar 's ophouden. Als een staker moedwillig het wegverkeer hindert en daarbij wordt aangereden, dan is dat zijn fout. het is een fundamentele taak van de politie om in te staan voor vrij verkeer, dat moet dan maar gebeuren ook, desnoods met grove middelen.

 • Sandy Van Buynder

  Wat een leugens "wij laten iedereen passeren die dat wil". In Zemst mochten de vrijwilligers niet door om naar het dierenasiel te gaan!

 • Kim De Zutter

  Bewust mensen omver rijden is altijd een moordpoging ook als die op de rijweg staan. Een auto is een wapen.

 • Johny Verbeke

  Jan Boden iemand doe mensen omver te rijd en daarna als de politie wil tussenkomen nog extra gas geven.is poging tot doodslag en dan trekken ze inderdaad terecht hun wapen. Respect voor politie en hulpverleners is ver te zoeken. In mijn jonge jaren hadden en hebben we nu nog veel respect voor deze mensen.