Twee keer bijna dood, nu prachtige zaak

LEGENDARISCHE VISMARKT GUIDO MEERSSCHAUT HERLEEFT IN GENTBRUGGE

Batughan Kolcu maakte van de voormalige computerwinkel in de Henri Pirennelaan een prachtige vismarkt.
Foto James Arthur Batughan Kolcu maakte van de voormalige computerwinkel in de Henri Pirennelaan een prachtige vismarkt.
Wie de legendarische viswinkel van Guido Meersschaut nog steeds mist, moet zeker langsgaan bij 'Zuiver op de Graat' in Gentbrugge. Want daar heeft één van Guido's beste leerlingen nu zelf een zaak, helemaal in de stijl van de meester: een assortiment verse vis, perfect gefileerd indien gewenst, en gezellige tafeltjes om ter plaatse te proeven.

Batughan Kolcu (30) straalt. De voormalige computerwinkel in de Henri Pirennelaan 2A, bijna onder het E17-viaduct heeft hij eigenhandig omgebouwd tot een prachtige vismarkt, helemaal in de stijl van de vroegere bekende wiswinkel van Guido Meersschaut. "Ik heb van mijn 14 tot mijn 24 bij Guido gewerkt", vertelt Batughan. "Hij heeft mij alles geleerd, mij opgeleid, mij opgevoed. Ik was de enige die op zijn blok mocht fileren. En ja, hij is fier op mij, op mijn zaak. Het staat dan ook prominent op de gevel: 'opgeleid naast Guido Meersschaut'."


Nochtans had het helemaal anders kunnen lopen. Batughan was al twee keer bijna dood. Hij werd geboren in Turkije, met een Vlaamse mama en een Turkse papa. "De meeste Gentse Turken komen uit Emirdagh, maar ik kom van de kant van de Zwarte Zee, waar de Turken blond en ros zijn", knipoogt hij. "Ik was twee jaar toen het rotavirus mij bijna fataal werd. In Turkije konden ze niks voor mij doen dus mijn mama haastte zich naar Gent, waar ik nog net op tijd gered kon worden." Na zijn leertijd bij Meersschaut werd Batughlan omver gereden met zijn brommer op de Brusselsesteenweg, vlakbij 't Nieuw Stadion. Meer dood dan levend werd hij naar het ziekenhuis gebracht. "Ik lag drie weken in coma en kon daarna niks meer", zegt hij. "Ik heb opnieuw moeten leren praten, eten, lopen. Ik heb jaren gerevalideerd. Dus ja, ik ben fier op wat ik nu bereikt heb."

Dikke sjaal

Dat Batughan van de leerschool van de bekendste visboer komt, valt meteen op. Zijn leveranciers mogen niet weg voor Batughan elke vis zelf heeft bekeken. Wat hem niet aanstaat, keert meteen terug. "Ja, ik kies voor kwaliteit. Ik heb bijvoorbeeld de duurdere wilde Schotse zalm, in plaats van de Noorse aquacultuurzalm die je overal vindt. Die wilde is zoveel lekkerder. En net als Guido kuis en fileer ik de vis op vraag. Ik heb ook bewust gekozen voor de marktformule, en niet voor een gewone winkel. Je kan hier gezellig proeven en iets drinken, maar er zijn geen obers en het is hier ijskoud. Breng dus best een dikke sjaal mee. Er is trouwens ook een speelhoekje voor kinderen."


Bij Zuiver op de Graat kan je ook online bestellen. Er zijn ook belegde broodjes - met vis uiteraard - en binnenkort worden ook groenten verkocht. Er is wijn, en er zijn verse bereidingen zoals garnaalkroketten. De zaak heeft alles om een groot succes te worden. En Batughan, een jaar getrouwd en sinds drie maanden papa van een zoontje, kijkt ernaar uit om hard en veel te werken. "Mijn handen in het ijs en praten met mijn klanten, iets anders wil ik niet."


www.zuiveropdegraat.be