Twaalf eetstandjes in Baudelokapel

BESCHERMD GEBOUW KRIJGT NIEUWE ETAGE MET TWEE FEESTZALEN EN TRENDY BAR

Ladislas Leys in de Baudelokapel. Binnen het jaar moet er een overdekte eetmarkt komen.
Masscho Ladislas Leys in de Baudelokapel. Binnen het jaar moet er een overdekte eetmarkt komen.
Binnen het jaar verrijst in de Baudelokapel een overdekte eetmarkt: niet met traditionele marktkraampjes, maar met een dozijn verschillende eetstandjes. In de middenbeuk kunnen 450 mensen zitten. Daarboven komt een nieuwe etage met twee feestzalen en een trendy bar. De Baudelokapel werd vorig jaar samen met de Oude Stadsbibliotheek verkocht.

Het is een opmerkelijk tafereel, de net verkochte Baudelokapel aan het gelijknamige park. De kunstwerken zijn weggehaald voor restauratie en de middenbeuk toont een wildgroei aan metershoge stellingen. De enige inwoners zijn enkele verloren gevlogen stadsduiven. Al ziet Ladislas Leys zijn nieuw project hier al verrijzen.

Bereide gerechten

"In het midden komen hoge zitelementen, met plaats voor 450 mensen. Aan de zijkanten komen 12 verschillende standjes, allemaal in dezelfde stijl en materialen opgetrokken. Kroppen sla of fruit vind je er niet: enkel bereide gerechten. Ik wil zoveel mogelijk verschillende types standjes aantrekken. Allerhande stijlen, uit alle hoeken van de wereld. Wat je hier koopt, eet je ter plaatse op of neem je mee naar huis", vertelt Leys, die nog een dimensie toevoegt aan het project. Boven de markthal/eetplaats wordt een nieuwe etage gebouwd. Daar komen twee feestzalen en een trendy bar: Le Mozart.

Barcelona

Een geheel nieuw concept dus, voor de Arteveldestad. Leys haalde hiervoor de mosterd in het buitenland, zoals dat meestal gebeurt met horecanieuwigheden. De vergelijking met de wereldberoemde Mercat de la Boqueria in Barcelona dringt zich op, al dient de Baudelokapel enkel voor bereide gerechten en dus niet als 'gewone' marktplaats. In onder meer Lissabon, Londen en New York doken al gelijkaardige projecten op. Nu is dus ook Gent aan de beurt. Dé drijvende kracht daarachter is de jonge ondernemer Ladislas Leys. Hij zette eerder al de Waregemse bistro Le P'tit Coeur op de kaart, nu richt hij zijn pijlen op Gent. Daarvoor zoekt hij nog wat medestanders.

Jonge ondernemers

"De feestzalen en bar baat ik zelf uit, de eetkraampjes wil ik verhuren. Ik wil een waaier een mogelijkheden. De kraampjes worden uniform ingekleed, al zal elke uitbater zijn eigen accent kunnen leggen. Als partners denk ik aan jonge ondernemers met een sterk concept. Hier kunnen ze dat realiseren met een vrij beperkte investering, maar wel degelijk in een toplocatie", klinkt het vol zelfvertrouwen. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij l.leys@hotmail.com