Troggeling, biertje op basis van broodresten

GENTENAAR GRIJPT TERUG NAAR METHODE UIT OEROUDE BESCHAVINGEN

Denis De Wilde uit Merelbeke met Troggeling, een biertje op basis van broodresten.
Foto Gianni Barbieux Denis De Wilde uit Merelbeke met Troggeling, een biertje op basis van broodresten.
Voedselverspilling bestrijden én tegelijkertijd een lekker biertje brouwen? De Gentse bio-ingenieur Denis De Wilde combineert het beste van twee werelden. Met 'Troggeling' brouwde hij een verfrissende pint op basis van broodoverschotten.

Als één van de grootste biobakkerijen in West-Europa was Bio De Trog uit Ieper al langer op zoek naar een manier om broodoverschotten uit de productie te verwerken in een nieuw product. Zo kwamen ze in contact met Gentenaar en bio-ingenieur Denis De Wilde. Gespecialiseerd in milieutechnologie gaat De Wilde op zoek naar hoe we voedselresten kunnen hergebruiken in plaats van ze weg te gooien. Zo kwam hij op het idee van 'Troggeling': een biertje gebrouwen op basis van broodresten. Uiteindelijk nam het ruim een jaar in beslag om het recept op punt te stellen.


Het etiket van het kersverse biertje, dat binnenkort terug te vinden is in de rekken van Bioplanet, verduidelijkt waar De Wilde de mosterd haalde: bij oeroude beschavingen. "Toen eeuwen geleden in Mesopotamië per toeval een stukje brood in een teil water belandde, leidde dat tot de eerste voorloper van bier. Onze Troggeling rakelt deze eeuwenoude methode terug op." Wij mochten het ambachtelijk biertje al eens proeven en waren aangenaam verrast. Het ambachtelijke biertje van hoge gisting kent een zure toets door de desem van het brood. Bij de afdronk proef je naast het biertje ook het brood.


Met het innovatieve 'broodbiertje' is De Wilde overigens niet aan zijn proefstuk toe. Eerder stond hij mee aan de wieg van het afvalbiertje 'From Sewer to Brewer' dat de UGent lanceerde tijdens de Gentse Feesten. Afval- en rioolwater werd hergebruikt als grondstof om gerstenat van te maken. Samen met de Gentse Universiteit broedt hij ook al op nieuwe plannen: bier brouwen op basis van regenwater. "Jaarlijks valt er gemiddeld 800 liter water per vierkante meter uit de lucht. Door dat volume hier plaatselijk op te vangen, kunnen we al heel wat liters bier brouwen", lacht De Wilde.

Ex-schoenenfabriek

De Gentenaar begon zijn hobby als brouwer ooit in een microbrouwerij in een omgebouwd garage in Gent, maar in de zomer van 2017 verhuisde hij zijn activiteiten naar het pand van de voormalige schoenenfabriek SOFACQ aan de Hundelgemsesteenweg in Merelbeke om brouwerij De Wilde uit de grond te stampen. Naast Troggeling heeft De Wilde ook biertjes in het aanbod als Termont en Louis XVIII, respectievelijk vernoemd naar de Gentse burgemeester en de Franse vorst.

Opening op 15 juni

De brouwerij opent op vrijdag 15 juni officieel de deuren.


Voor meer informatie kan je surfen naar www.dewildebrouwers.be.