Treinbestuurder moet noodstop maken om aanrijding met auto te vermijden

Beeld ter illustratie. Aan de spoorwegovergang aan de Afrikalaan kon de treinbestuurder een aanrijding vermijden.
JVK Beeld ter illustratie. Aan de spoorwegovergang aan de Afrikalaan kon de treinbestuurder een aanrijding vermijden.
Aan de spoorwegovergang in de Afrikalaan in Gent heeft een treinbestuurder deze middag om 14.30 uur nipt een aanrijding met een wagen vermeden. De slagbomen waren gesloten, maar toch reed de chauffeur de spoorweg op.

De trein die van Eeklo naar Ronse reed, moest ter hoogte van de spoorwegovergang een bruuske noodstop maken. Een wagen was namelijk op de sporen beland terwijl de slagbomen gesloten waren. Hoe dat precies kon gebeuren, wordt nog onderzocht, maar vermoedelijk probeerde de chauffeur door de slagbomen te slalommen. “Gelukkig heeft de treinbestuurder door de noodstop de aanrijding kunnen vermijden”, duidt woordvoerder van Infrabel Frédéric Petit. “Hij had de juiste reflex.” De chauffeur van de auto stopte na de bijna-aanrijding om een verklaring af te leggen. De politie onderzoekt de omstandigheden.

Er gebeurde dus geen effectieve aanrijding, maar de treinbestuurder was wel onder de indruk van het nipte incident. Er werd een vervanger gezocht voor de bestuurder, waardoor de trein en de dertigtal reizigers een vertraging van ongeveer vijftig minuten opliepen. Er waren ook gevolgvertragingen door het incident, onder andere omdat treinen op de lijn tijdelijk beperkt werden tot Oudenaarde en dus niet naar Ronse verder reden.

“Dit is jammer genoeg een klassiek geval”, volgens Petit. “We blijven hameren op veilig gedrag aan een spoorwegovergang.” De slagbomen negeren hoort uiteraard niet tot veilig rijgedrag. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video