Tramhalte schuift 100 meter op, 8 parkeerplaatsen verdwijnen

Bewoners Kortrijksepoortstraat boos: “We zijn misleid”

tramhalte Kortrijksepoortstraat
Wannes Nimmegeers tramhalte Kortrijksepoortstraat

De bewoners van de Kortrijksepoortstraat zijn boos omdat er acht parkeerplaatsen geschrapt worden voor het verplaatsen van een tramhalte. “We hebben hier lang tegen gestreden. Voor de verkiezingen kregen we de belofte dat de tramhalte niet op korte termijn zou verplaatst worden en na de verkiezingen doen ze het toch. We zijn misleid”, klinkt het.

Het actiecomité voelt zich genegeerd. “We zamelden destijds 200 handtekeningen in  en namen een advocaat onder de arm om bezwaar in te dienen. Uiteindelijk werd dat bezwaarschrift onontvankelijk verklaard wegens vormfouten. Eind augustus kregen we nog van het kabinet van schepen Watteeuw te horen dat er op korte termijn geen plannen meer waren om die tramhalte te verhuizen. We zijn nu vier maanden later en plots vinden we een brief in onze bus dat De Lijn toch aan de werken begint”, aldus Guido Vereecken.

De huidige halte ter hoogte van de Kannunikstraat is vijf meter te kort voor de Albatrostrams. Daarom verschuift de halte naar het begin van de Kortrijksepoortstraat, waar zich nu 8 parkeerplaatsen bevinden.

“Hier zijn al nauwelijks parkeerplaatsen voor de bewoners en nu spelen we er nog een pak kwijt. Wat we echt niet snappen is dat dergelijke werken nu gebeuren terwijl binnen enkele jaren de straat toch een volledige heraanleg nodig heeft. De tramsporen zijn hier volledig versleten.”

Schepen Filip Watteeuw (Groen) benadrukt dat het om een werf van De Lijn gaat en dat het bijgevolg hun verantwoordelijkheid is. “We hadden zelf niet verwacht dat de werf zo snel zou opstarten. De buren waren een juridische procedure gestart en normaal gezien kan dat een jaar of langer duren. Aangezien het bezwaar onontvankelijk was, verliep de procedure veel sneller en is er nu al een vergunning voor De Lijn. Zij beslissen zelf hoe dringend die werken zijn”, zegt hij. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tobias Dewilde

  Een ontgoochelende beslissing, waar het Stadsbestuur zich laten rollen heeft door de Lijn

 • Hugo Van Hootegem

  Schepen Watteeuw vergeet wel te zeggen dat het stadsbestuur een positief advies afgeleverd heeft voor de tramhalte. Straks file en verkeershinder tot op de ring. Rijden met de fiets in de Kortrijksepoortstraat, en bij uitbreiding in het tramspoorrijke Gent, is levensgevaarlijk. Hugo Van Hootegem

 • Dominique Verbuyst

  De bewoners van de Kortrijksesteenweg zijn ook ontevreden: de halte tussen het station en de Sint-Pietersaalststraat werd anderhalf jaar geleden zomaar ineens geschrapt. Die zou te kort zijn voor de nieuwe trams. Waarom verlengen ze die dan niet? En ze moeten niet zeggen dat het niet mogelijk is. Ze moeten maar zorgen dat het wèl mogelijk is. Desnoods door er 1-richtingsverkeer van te maken. Allee Filip, doe ons dat plezier.

 • Dirk Van Huffel

  De nieuwe burgemeester ging meer luisteren naar de wensen van de gentenaars ...... amai. Nog veel werk aan de winkel.