Tram moet wijken voor braderie

EERSTE BRADERIE SINDS INVOERING CIRCULATIEPLAN

De groene paaltjes in de Voldersstraat verdwijnen tijdens de braderie.
Foto James Arthur De groene paaltjes in de Voldersstraat verdwijnen tijdens de braderie.
Voor het derde jaar op rij organiseert de stad Braderie Publique. Het is meteen ook de eerste braderie sinds het circulatieplan. Dat noopt meteen tot enkele ingrepen. De tram mag niet over de as de Brabantdam - Kouter, en de groene paaltjes uit de Volderstraat moeten weg.

In de plaats van één braderie per straat en quasi elk weekend andere omleidingen, koos de stad 3 jaar terug resoluut voor 2 mega-braderieën, gespreid over 2 lange weekends in juni. Braderie Publique bleek meteen een succes, omdat de overkoepelende organisatie PUUR Gent vzw zich met de praktische kant van de zaak bezig hield. Ook dit jaar hebben ze daarmee de handen vol gehad. Want eind deze week start de eerste Braderie Publique sinds het invoeren van het circulatieplan.


Van 1 tot en met 4 juni is er braderie in de buurt van Minard, Brabantdam, Belfort, Hoogpoort, Koestraat, Vlaanderenstraat en Zuid . Groot voordeel is dat dat gebied grotendeels autovrij is. Nadeel is dan weer dat tram 2 sinds 14 dagen terug door de Brabantdam rijdt. En laat dat nu net gevaarlijk zijn voor mensen die alleen maar oog hebben voor kraampjes en koopjes.

Verkeerswijzigingen

Dus werd - na enig onderhandelen met De Lijn - beslist om Tram 2 opnieuw te laten omrijden voor de periode van de braderie. De stad moest daarvoor zelfs geld op tafel leggen, om het omrijden en de extra chauffeurs die daarvoor nodig zijn te betalen.


Ook in de Volderstraat wordt er ingegrepen. De groene paaltjes die het afslaan van de Korte Meer richting Veldstraat onmogelijk maken, gaan weg. Wegrijden van de Kouter zal voor de periode van de braderie zelfs verplicht via de Korte Meer en de Volderstraat richting Ajuinlei verlopen. Niet echt handig voor wie dacht alle nieuwe rijrichtingen van het nieuwe circulatieplan onder de knie te hebben. Nu moet het weer even anders.

Gratis tram en bus

Maar er is ook goed nieuws. Omdat zondag 4 juni ook een shoppingzondag is - zoals voortaan elke eerste zondag van de maand - rijdt het openbaar vervoer die dag gratis, want dat zal zo zijn op elke shoppingzondag.


Mooi meegenomen is dat PUUR Gent ook zorgt voor gratis tram en bus op de zondag van de tweede Braderie Publique. Die gaat door van 22 tot 25 juni, en omvat het gebied rond Burgstraat, Groentenmarkt, Kraanlei, Oudburg, Korenmarkt, Langemunt en Veldstraat, Steendam en Dampoortstraat. De Dampoortstraat word volledig verkeersvrij gemaakt op zaterdag 24 juni.


De stad benadrukt wel dat alle parkeergarages bereikbaar blijven