Tot 25 jaar cel gevorderd na roofmoord op trucker

OEKRAÏENSE MENSENSMOKKELAARS VERMOORDDEN LITOUWER OP PARKING E40

Ivan Z. (links) en Lurii P. (rechts) moesten zich verantwoorden voor roofmoord.
JEW Ivan Z. (links) en Lurii P. (rechts) moesten zich verantwoorden voor roofmoord.
Twee Oekraïense mensensmokkelaars riskeren respectievelijk 25 en 22 jaar cel voor de roofmoord op een Litouwse trucker. De man werd eerst met de blote handen gewurgd, kreeg daarna drie messteken om daarna te sterven door een nieuwe wurging. Door de moord kwam de mensensmokkelbende in het vizier van het gerecht.

Een mooie nacht moest het worden, de nacht van 6 op 7 mei 2015 voor trucker Stanislovas Gavrilcikas, die de bijnaam 'Boroda' (de baard in het Oekraïens, red.) kreeg.


De man was op weg naar zijn thuisland Litouwen, waar hij samen met zijn gezin zou genieten van een maandje vakantie. Op de koop toe zou hij maar liefst 10.000 euro krijgen van een Oekraïense bende mensensmokkelaars, voor wie hij regelmatig mensen naar het Verenigd Koninkrijk transporteerde. Helaas draaide die nacht uit op een gruwelijke doodsstrijd.

Discussie over geld

Op de parking van de E40 in Drongen zou hij er afspreken met Lurii P. (36) en Ivan Z. (27). "P. had de opdracht gekregen van hogerhand om de trucker dat bedrag te overhandigen", zegt procureur Bernadette Baeyens. "Alleen heeft hij dat geld direct opgedaan. Uit het onderzoek bleek dat hij met dat geld een Mercedes gekocht had."


De stoere P. had nu wel een groot probleem, dat hij letterlijk eigenhandig zou oplossen. Samen met Ivan Z. trok hij naar de parking van de E40 in Drongen. Daar kropen ze samen in de cabine van de Litouwse trucker en ging het snel mis. "Al snel ontstond een discussie met de trucker over geld", verklaarde Z. gisteren. "Hij gaf hem een slag en begon hem te wurgen. Ik wilde naar buiten vluchten, totdat P. me riep om hem te helpen." Dat deed Z. door een jachtmes, dat P. mee had genomen en klaar had gelegd op het dashboard van de vrachtwagen, te pakken en hem een eerste keer te steken in de borst. "Je steekt als een meisje", brieste P. "Steek hem harder." Z. voerde de bevelen klakkeloos uit en stak de Litouwer nog tweemaal in de romp. Het slachtoffer verweerde zich zo dapper dat P., een kloeke beer van ruim 120 kilogram, zijn greep begon te lossen en opnieuw hulp vroeg aan Z. Die gaf hem op zijn vraag de kabel van een gps. P. kneep letterlijk de keel dicht totdat het strottenhoofd van de Litouwer brak.


"Daarna namen ze zo'n 700 Engelse pond uit zijn portefeuille, stalen ze zijn gsm en reden weg", aldus procureur Baeyens, die de feiten kwalificeert als roofmoord met bijhorend een misbruik van vertrouwen.

"Sigaretje roken"

Later verplaatste P. nog de vrachtwagen, mét lijk, nog naar de parking langs de E17 in Waasmunster. Uit de reconstructie bleek dat de moord ongeveer verliep zoals Z. het omschreef. Toch probeerde P. zich gisteren als een engeltje voor te stellen. "Ik stond buiten een sigaretje te roken. Het is Z. die hem heeft gedood. Waarom? Ik weet het niet." P.'s advocaat Miroir gaat vol voor de vrijspraak, maar bracht onbewust zijn cliënt in een lastig parket door hem te quoten. "Ik ben in staat om alleen iemand te doden met mijn blote handen. Waarom zou ik de hulp inroepen van iemand die zo stoned was als een garnaal. Dat alleen al toont aan dat ik het niet heb gedaan."


Op 21 februari kennen de twee Oekraïeners hun straf.