Topwerken uit S.M.A.K.-collectie duiken in affichevorm op in Gentse handelszaken: “Groter museum openen tegen 2025”

Burgemeester De Clercq en schepen Souguir overhandigen het kunstwerk aan handelaar Ief Stuyvaert.
Gianni Barbieux Burgemeester De Clercq en schepen Souguir overhandigen het kunstwerk aan handelaar Ief Stuyvaert.
Bij 200 Gentse handelaars zijn vanaf vrijdag afbeeldingen van kunstwerken uit de S.M.A.K.-collectie te bewonderen onder de noemer ‘#smakisteklein’. Het museum wil op die manier haar 20-jarig bestaan vieren door een deel van haar collectie in de etalage te zetten én onderstrepen dat het huidige museum te klein is. “Topwerken van Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere en Francis Bacon zijn daardoor niet te zien op permanente basis”, klinkt het.

De ruimte die S.M.A.K. ontbreekt om zijn collectie te tonen wordt dus tijdelijk aangevuld door de etalageruimte van de handelaars. “We lanceerden in maart 2019 de oproep bij de Gentse ondernemers om mee onze collectie te presenteren. We hadden nooit gedacht dat deze vraag zo enthousiast beantwoord zou worden: 200 handelaars zullen via 254 etalages onze rijke collectie tot bij de Gentenaar brengen”, zegt Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K. Ook Gentenaars kunnen zich kandidaat stellen om een affiche met een kunstwerk aan hun raam te hangen. “Intussen hebben al een honderdtal inwoners gereageerd”, weet Peter Aerts, directeur publiekswerking van het S.M.A.K. Eén van de handelaars die mee op de kar springt is Ief Stuyvaert van boekhandel Bookz & Booze in de Hoogpoort. “Met onze boeken hebben we al kunst in huis. Deze actie is daar een mooie aanvulling op.”

Groter museum openen

De achterliggende dimensie van de actie ‘#smakisteklein’ is de nood om in Gent een volwaardig gebouw voor hedendaagse kunst te creëren zodat de collectie zowel in het depot als in het museum in de beste omstandigheden kan worden bewaard en gepresenteerd. “Het is ons doel om tegen 2025 een groter museum te openen, maar daar kunnen we uiteraard niet alleen over beslissen, maar we merken wel dat onze vraag ernstig wordt genomen”, zegt Van Cauteren.

Kunst in de stad.
Gianni Barbieux Kunst in de stad.

Het stadsbestuur had bij de voorstelling van het project inderdaad heel wat woorden van lof in petto voor het S.M.A.K. “Het is kenmerkend voor het museum, ook al onder het bewind van Jan Hoet, dat het door de muren breekt om kunst aan het publiek te tonen”, weet burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Bovendien beschikt het S.M.A.K. over een collectie die we wel wat meer mogen zien en is dit alweer een extra troef om onze stad aan te doen.” Schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) erkent dat het S.M.A.K. nood heeft aan uitbreidingsmogelijkheden. “Achter de schermen is het indrukwekkend om te constanteren welke werken het museum in haar collectie heeft. Er moeten een aantal stappen vooruit gezet worden op dat vlak. Het is een uitdaging die ik wil aangaan.” Schepen van Economie Sofie Bracke (Open Vld) tot slot had woorden van lof in petto voor de creatieve geesten die de actie bedachten. “De actie ‘#smakisteklein’ toont de vindingrijkheid van het museum om haar boodschap dat het museum letterlijk te klein is uit te dragen naar een groter publiek.”

Gianni Barbieux

Meer informatie over de actie via www.smak.be/smakisteklein.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.