Tondelierproject krijgt vorm aan Gasmeterlaan

530 NIEUWE WOONEENHEDEN IN 7,3 HECTARE GROOT PARK

De nieuwe Tondlierslaan in het stadsproject aan de Gasmeterlaan werd feestelijk geopend met animatie voor de kinderen en een rommelmarkt.
Didier Verbaere De nieuwe Tondlierslaan in het stadsproject aan de Gasmeterlaan werd feestelijk geopend met animatie voor de kinderen en een rommelmarkt.
Op de site van het stadsontwikkelingsproject Tondelier aan de Gasmeterlaan in Gent werd zaterdag de Tondelierslaan ingehuldigd met een buurtfeest. Meteen ook de start van de tweede fase in het nieuwe woongebied op de oude industriële terreinen aan de Rabotwijk.

Het woonproject Tondelier ging al van start in 2008 toen de stad Gent de oude en sterk vervuilde gronden van Alcatel opkocht en op zoek ging naar een private partner. Na jaren plannen, gronden saneren en afbraakwerken ging de stad in 2015 in zee met projectontwikkelaar Oryx voor de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel Tondelier. Op amper één kilometer van de Gentse binnenstad. In de eerste fase bleef de oude fabriekshal in rode baksteen overeind en gerenoveerd tot moderne en energie-neutrale appartementen. Met zicht op het water of op de drie torens van Gent. Ernaast kwam ook een nieuw gebouw met lofts. Doorheen de site werd de centrale Tondelierslaan aangelegd. "Tegen 2027 voorzien we hier 530 wooneenheden en ruimte voor handel. Dit alles in een parkomgeving met maar liefst 73.000 vierkante meter groen. Dit wordt het tweede grootste park van Gent", vertelt de CEO van Oryx, Jean-Pierre De Buck Van Overstraeten. Ondertussen werden de eerste zeventig appartementen verkocht en namen de eerste bewoners er in het voorjaar hun intrek in. Appartementen worden er te koop aangeboden tussen 195.000 en 350.000 euro. De totale ontwikkeling van het project is geraamd op 150 miljoen euro.

Budgetwoningen

"Het unieke aan deze publiek-private samenwerking is dat er in de gebouwen ook budgetwoningen worden aangeboden met een korting van 20 procent voor mensen met een beperkter inkomen. Zo kunnen ook zij een eigen woning of appartement verwerven", legt schepen van Stadsontwikkeling Sven Taeldeman uit. Ondertussen is de tweede fase in het project gestart. In het 'Krono'-gebouw vindt ook de eerste buurtsporthal van Gent onderdak. In tegenstelling tot de stedelijke sporthallen, zullen bewoners, buurtbewoners, scholen en kleine verenigingen er voorrang krijgen om te sporten. De nieuwe sporthal is volop in aanbouw en heeft een oppervlakte van 38 op 24 meter. "Afmetingen die ook volstaan voor officiële wedstrijden en competities. Het is de eerste van drie soortgelijke sporthallen in Gent", weet schepen Resul Tapmaz (sp.a).

Nieuw restaurant

Het onthaal zal worden verzorgd door medewerkers van Farys of de vzw Jong. Maar evengoed zal de zaal toegankelijk zijn met een QR-code die de bewoners ontvangen als ze de zaal reserveren. De stad kan ook lesgevers en materiaal voorzien. De opening word verwacht tegen begin 2019. Half november opent op Tondelier ook het nieuwe restaurant van jong keukengeweld Sam Van Hoecke. "Tondelier wordt een groene woonzone die ook de aanpalende wijken en Rabot zal verbinden met de stad", besluit Taeldeman.