Toeleverancier Volvo Cars schrapt nachtploeg: 80 jobs in gevaar

Een toeleverancier van Volvo Cars, Adient Assenede, wil na de zomer de nachtploeg met 160 man schrappen. Er zijn tachtig jobs in gevaar. De directie probeert de andere 80 arbeiders in te delen in andere ploegen.

De werknemers van Adient, dat zetels levert aan Volvo Cars Gent, kregen een brief waarin staat dat het bedrijf de intentie heeft om na de zomer nog maar met twee in plaats van drie ploegen te werken. De nachtploeg, veruit de duurste ploeg in loonkost, wordt geschrapt. "De productiehoeveelheid blijft gelijk, maar zal herverdeeld worden onder de ochtend- en namiddagploeg in de fabriek in Assenede", schrijft Adient in de brief. "We proberen zoveel mogelijk mensen van de nachtploeg te herverdelen naar de andere ploegen, maar een collectief ontslag van de nachtploeg is niet uitgesloten. Er volgen eerst informatierondes, dan pas zal de Raad van Bestuur een definitieve beslissing nemen. Als de nachtploeg geschrapt wordt, gaat dat in vanaf de zomervakantie dit jaar."

Winst

Brecht Bruynsteen van PVDA Automobiel spreekt van een verrassing. "Het nieuws is bijzonder wrang", zegt Bruynsteen. "Het bedrijf maakte afgelopen jaar ruim vijf miljoen euro winst en geniet van enorme fiscale cadeaus. Maar Adient is ook gekend voor een erg hoge werkdruk. Personeel moet steeds meer en sneller werken en dat veroorzaakt stress, ziekte en letsels aan spieren en gewrichten. Dat harder werken heeft die mooie winstcijfers mogelijk gemaakt. Nu er wat minder werk is, zorgt die toegenomen productiviteit er ook voor dat Adient het mogelijk acht om het werk in slechts twee ploegen te doen. Wij vinden dat een waanzinnige kapitalistische logica."


(JSA/VDS)