Tieners veroorzaken onrust in Oostakker: “Ze bellen ’s nachts aan, zogezegd voor Halloween”

De Godelieve Joliestraat is in de Halloweenstemming, maar enkele verdachte jongeren wekten onrust op.
Wouter Spillebeen De Godelieve Joliestraat is in de Halloweenstemming, maar enkele verdachte jongeren wekten onrust op.
Een groep tieners die - tot diep in de nacht - van deur tot deur aanbelt in Oostakker, veroorzaakt enige onrust bij de buurtbewoners. De jongeren vragen snoep of geld, maar hebben volgens de bewoners slechte bedoelingen. De lokale politie is met een onderzoek gestart.

Een inwoner van de Godelieve Joliestraat kaartte de situatie dinsdagochtend aan in een lokale Facebookgroep. Zij kreeg de jongeren, twee meisjes én een jongen, om 00.30 uur aan de deur. “Ze waren een jaar of zeventien, hadden geen halloweenkledij aan en vroegen om geld”, vertelt Ruth Scholliers. “Mijn man heeft hen vriendelijk verzocht om te vertrekken, aangezien Halloween pas over twee dagen is.”

Spotters

Volgens Ruth bleven de jongeren nadien nog even hangen en trokken ze daarna richting Schoonakker. “Vermoedelijk gaat het om spotters: ze kijken na of er huisdieren of alarmsystemen in het huis zijn, om later met die informatie aan de slag te gaan”, gaat ze verder. “We hebben de politie gecontacteerd. Rond 01.30 uur klopten enkele inspecteurs aan. Ze hadden meteen een patrouille gestuurd en zeiden dat ze de jongeren gevonden hadden. Ook volgens hen waren ze daar niet om Halloween te vieren.”

Niet de enige melding

Het verhaal van Ruth leeft op sociale media. Na die ene getuigenis van Ruth liepen er nog tal van andere meldingen binnen van gelijkaardige feiten. De meisjes zouden 15 à 17 jaar geweest zijn, de jongen iets jonger. Een vrouw getuigt dat de jongeren tegen haar voordeur schopten en door haar raam binnen keken. Een andere bewoner zegt dat ze de kinderen snoep gaven en dat ze het huis probeerden binnen te raken. Ook vandaag, dinsdag, zouden ze in de buurt zijn gesignaleerd. De lokale politie van Gent bevestigt dat maandagnacht klacht werd ingediend en onderzoekt de zaak.

De Godelieve Joliestraat is in de Halloweenstemming, maar enkele verdachte jongeren wekten onrust op.
Wouter Spillebeen De Godelieve Joliestraat is in de Halloweenstemming, maar enkele verdachte jongeren wekten onrust op.

“Beter een keertje te veel dan te weinig”

Ook een twintigtal kilometer verderop, in Asper bij Gavere, kreeg de lokale politie soortgelijke meldingen binnen. Vals alarm, zo bleek achteraf: inspecteurs stelden ter plaatse vast dat een vrouw - samen met drie kinderen - wel degelijk van deur tot deur trok voor een ‘trick or treat’-tochtje. De bevoegde politiezone Schelde-Leie deelde het verhaal op Facebook en benadrukt dat de inwoners correct handelden. “Hoewel het deze keer loos alarm was, willen we benadrukken dat de inwoners die ons hiervoor gebeld hebben de juist reflex hadden”, aldus de politie. “Zeker in de donkere maanden is het belangrijk om extra alert te zijn en 101 te bellen als je iets verdachts opmerkt. Beter een keertje te veel dan te weinig.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Junior Lambrechts

  En belleke trek is toch plezant !

 • Benny Marcelo

  Kris Bourgond, Bellekentrek om 1 uur s'nachts " door jongeren die om geld vragen???

 • Toon Schouteden

  Die ouders geven nog al een geweldige opvoeding, zeg. 17-Jarigen horen 's nachts niet thuis op straat, die moeten op dat uur in bed liggen en 's morgens op tijd er uit om mee te helpen met de klusjes in en om het huis of om het schoolwerk te herhalen.

 • Peter Janssen

  Waar zijn de ouders van deze minderjarige snotneuzen die in bed horen te liggen op dat uur?

 • Kris Bourgond

  Bellekentrek dus, zoals wij dit noemen.... Ok, da is ni leuk, maar nationaal nieuws, komaan zeg...