Tien bezoekers op zwarte lijst Rozebroeken, van wie 8 tussen 13 en 19 jaar oud

Een beeld uit zwembad Rozebroeken.
Wannes Nimmegeers Een beeld uit zwembad Rozebroeken.
Sinds afglopen zomer worden aan zwembad Rozebroeken identiteitscontroles uitgevoerd en dat resulteerde in 10 mensen op de zwarte lijst. Het blijkt voornamelijk om jongeren te gaan. Van de 10 gebannen zwemmers zijn er 8 tussen 13 en 19 jaar oud.

Gemeenteraadslid Veli Yüksel (Open Vld) informeerde naar de stand van zaken van de zwarte lijst bij sportschepen Sofie Bracke (Open Vld). Die lijst kwam er na een reeks incidenten in het zwembad. Het ging onder andere over aanrandingen en voyeurisme. Toen die klachten aan het licht kwamen, beslisten de directie en de stad om streng op te treden tegen iedereen die zich in het zwembad misdroeg. Sindsdien moet elke bezoeker ouder dan 12 jaar die het zwembad betreedt zijn identiteitskaart tonen. Zonder komt men er niet in.

Niet terugkomen

De voorbije maanden werden in totaal 139.000 mensen onderworpen aan een identiteitscontrole. Dat zijn er bijna 8.700 per week of 1.250 per dag. “Op de zwarte lijst staan 10 mensen omwille van overlast of incidenten”, stelt Veli Yüksel. “De tien op de zwarte lijst zijn bijna allemaal jongeren op humanioraleeftijd, ééntje is 13 jaar oud. Voor de rest één veertiger, één dertiger en een negentienjarige. Wat we hoopten is uitgekomen: het gaat maar om een zeer kleine groep, die wegblijft zodra ze op deze lijst staan. Geen van deze tien personen is nog teruggekomen naar Rozebroeken. Ik ben tevreden dat de drastische, maar noodzakelijke maatregelen hun vruchten afwerpen. Daarom vind ik het een goed idee dat de identiteitscontroles van kracht blijven zolang dat nodig is.”

Schepen Sofie Bracke  zegt dat de maatregelen van kracht blijven: “Zowel LAGO als ik ervaren deze maatregel als gunstig. Enerzijds is er sinds de invoering een afname van de overlast en incidenten en anderzijds is dit een tool om bezoekers effectief de toegang te kunnen ontzeggen voor een langere periode wanneer zij de regels niet naleven.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.