Thuistaal

De Kijk van Kurt

Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en 'ambetante mens'.
KOS/Miemiekehobbyfotografie Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en 'ambetante mens'.

Ik dacht deze week terug aan de woorden van Abdil, mijn Turkse vriend en tot voor een paar jaar met voorsprong de beste ober van de Sleepstraat. Hij had het er vaak over dat ober niet zozeer zijn beroep dan wel zijn lot was. Als allochtoon van de derde generatie kwam hij terecht op een concentratieschool waar alle leerlingen van Turkse origine waren. “Niet allemaal, er zat ook 1 Afrikaan in onze klas”, knipoogde hij. Abdil wou graag een andere job om eens een avond en een weekend met zijn gezin te kunnen doorbrengen. “Maar mijn Nederlands is niet goed genoeg”, zei hij. Ik heb hem ooit eens geholpen met een in stadhuis-Nederlands opgesteld document waar ik zelf geen rechte kant aan kreeg. Ik vertaalde het en hij begreep het meteen beter dan ik. Om maar te zeggen dat Abdil een intelligente kerel was en dat hij enkel worstelde met de taal. Hij heeft zich intussen bijgeschoold en heeft een andere job, maar had hij het Nederlands eerder onder de knie gekregen, hij had al die moeite niet moeten doen. Bovenstaande schoot me te binnen toen ik las dat schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen) het gebruik van de thuistaal op school wil aanmoedigen. “Met tips en tools voor de leerkrachten.” Jonge allochtoontjes van de vierde en vijfde generatie hoeven dus geen Nederlands te leren zoals het hoort en ook hun ouders worden niet gemotiveerd om hen nu en dan in het Nederlands te helpen. Begrijpen wie kan! Al wie zich daar openlijk aan ergert, wordt door de schepen verweten te polariseren. Gek hoe haar partij altijd met zulke woorden schermt als iemand het niet met hen eens is. Niet gehinderd door ook maar enige ervaring in het onderwijs, zet Groene Elke de toekomst van heel veel Gentenaars met vreemde roots op het spel. Als u vindt dat ik door dit stukje polariseer, mevrouw de schepen, dan is dat met plezier gedaan.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Piet Dooremont

  Akin Devos: meerdere talen beheersen is altijd een voordeel maar de voertaal in Vlaanderen is Nederlands en op School moet Nederlands de enige voertaal zijn binnen de klas en overal elders binnen de schoolmuren en elke overtreding moet bestraft worden. De enigen manier om ze te dwingen behoorlijk Nederlands te leren en kliekjesvorming met daaruit vloeiend pestgedrag te vermijden: Thuistaal = enkel thuis .

 • Paul Standaert

  Ik ben thuis franstalig opgevoed. Op school in het nederlands. Het resultaat is 2 moedertalen. Jawel, denken, lezen, spreken en schrijven in de 2 talen. Ik denk dat Kurt gelijk heeft. Het schermen met studies weegt soms niet op tegen de realiteit van de dag. Mvgr.

 • Akin De Vos

  Talloze wetenschappelijke studies in binnen- en buitenland hebben de afgelopen jaren keer op keer bevestigd dat meertaligheid, en het stimuleren van de thuistaal, een gunstig effect hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen, en dus ook de onderwijsprestaties. Dit puur electoraal gedrag noemen, is quatsch. Als Abdil hem echt nauw aan het hart ligt, lijkt het mij belangrijk de auteur hier van op de hoogte te brengen. Voor meer details verwijs ik hem graag door naar Google Scholar.

 • Piet Dooremont

  Elke Decruyenaere doet niet anders dan polariseren, zo verdedigt ze de hoofddoek dracht. De hoofddoekdracht komt nergens in de woorden van Mohammed voor. Wel is het een traditie van de 6-7 de eeuwse nomadencultuur waar de islam zich het eerst heeft ontwikkeld. Hoofddoekdracht heeft vooral te maken met de onderwerping van de vrouw aan de man. Zo deelt ze de samenleving op in twee A- burgers nl de mannen en B-burgers de vrouwen. Typisch groen plat electoraal opportunisme