Terug naar Lesbos, nu met hulpgoederen

GENTS KOPPEL HELPT GRIEKS DORP HEROPBOUWEN NA AARDBEVING

Philippe De Pratere en Christel Coppens vertrekken weer naar Griekenland.
JEW Philippe De Pratere en Christel Coppens vertrekken weer naar Griekenland.
Philippe De Pratere (58) en zijn vrouw Christel Coppens (55) uit Ledeberg trekken over twee weken naar Lesbos om daar mee te helpen met de heropbouw van Vrisa. Dat dorpje, waar ze twee vakantiehuizen hebben, moest op 12 juni afrekenen met een zware aardbeving. Het koppel stuurde al een volle container hulpgoederen naar Vrisa en organiseerde afgelopen weekend een Griekse avond om de slachtoffers te steunen.

Op 12 juni beefde de aarde in Griekenland met een kracht van ruim 6,3 op de schaal van Richter. Vooral Vrisa, een dorpje van zo'n 650 inwoners op het eiland Lesbos, werd getroffen. De balans: 1 dode, verschillende zwaargewonden en drie kwart van de huizen zo goed als volledig vernield.


Philippe en Christel hebben hun hart verloren aan Vrisa en gaan er al vijftien jaar op vakantie. Ze kochten er twee vakantiehuizen en maakten de aardbeving mee.

De ingezamelde kledij, schoolgerief en andere nuttige spullen die nu in een container op weg zijn naar Vrisa.
JEW De ingezamelde kledij, schoolgerief en andere nuttige spullen die nu in een container op weg zijn naar Vrisa.

Grap

"We wandelden samen met mijn schoonzus en haar man in een naburig dorpje toen plots de aarde van links naar rechts bewoog", vertelt Philippe. "Mijn vrouw en schoonzus vielen door de beving zelfs op de grond. Vijf minuten later kregen we plots telefoon van onze vrienden uit Vrisa. Ze vonden ons niet en zeiden dat we direct moesten komen want het hele dorp lag plat. We dachten eerst dat ze een grapje maakten, maar eenmaal ter plaatse was het een en al chaos. We moesten over het puin kruipen om tot bij ons huis te geraken. We zijn een van de gelukkigen die geen of weinig schade hebben opgelopen, maar ruim 240 huizen en kleine gebouwen moeten afgebroken worden. Het dodelijk slachtoffer, een vrouw van 42 jaar oud, kennen we heel goed. Ze werd bedolven terwijl ze lag te slapen in haar bed. Ook haar man was er erg aan toe. En bij elke naschok zat de schrik er bij iedereen toch wel erg goed in. Gelukkig veroorzaakte dat geen extra schade."


Philippe en Christel lieten de moed niet zakken en riepen meteen de hulp in van het thuisfront, want de Griekse regering liet voorlopig enkel het puin van de straten ruimen. Aan de oproep om warme kleren, dekens, schoolgerief en andere bruikbare spullen te doneren, werd meteen gevolg gegeven. Een volle container zette koers richting Vrisa.

In het Griekse dorpje moeten 240 vernielde gebouwen afgebroken worden.
JEW In het Griekse dorpje moeten 240 vernielde gebouwen afgebroken worden.

Doneren

"Over twee weken keer ik voor twee maanden terug om mee te helpen met de bedeling van al die spullen. Jammer genoeg zijn tot nu toe enkel de wegen puinvrij gemaakt, maar de Griekse overheid belooft hulp." Philippe neemt ook nog eens 70 bananendozen hulpgoederen mee.


Het koppel uit Ledeberg wil zijn Griekse vrienden ook financieel helpen. Daarom organiseerde het afgelopen zaterdag een Griekse avond in de parochiezaal van het West-Vlaamse Aarsele.


"Ook dat was een megasucces", vertelt Philippe. "Er kwamen 238 mensen eten en dansen tot 2.30 uur. Iedereen heeft zich enorm geamuseerd. We toonden ook een filmpje met beelden van Vrisa van kort na de aardbeving. Zo zag iedereen dat hulp wel degelijk nodig is." Philippe en zijn vrouw moeten nu nog berekenen hoeveel de Griekse avond heeft opgebracht. "Ik zal ervoor zorgen dat het geld op een goede manier besteed wordt. Iedere euro is echter welkom."


Doneren kan dan ook op het rekeningnummer BE44 7360 3846 8345, met vermelding Rebuild Vrisa.