Termont teleurgesteld in snelle vrijlating jonge criminelen

Burgemeester doet uitspraak na gewelddaden in Gentse parken

Burgemeester Termont zegt dat er nood is aan een wettelijk kader rond minderjarige criminelen
Wannes Nimmegeers Burgemeester Termont zegt dat er nood is aan een wettelijk kader rond minderjarige criminelen
Uittredend burgemeester Daniël Termont (sp.a) haalde gisteren nog eens uit naar ‘het systeem’, en dan meer bepaald naar hoe justitie omgaat met jonge criminelen. “Onze politie pakt hen op, maar justitie laat hen weer vrij, nog voor onze flikken hun papierwerk klaar hebben.”

De verzuchting van Termont kwam er naar aanleiding van een vraag van Elke Sleurs (N-VA) over de geweldplegingen in parken de voorbije weken. In het Zuidpark werd een 13-jarige overvallen door iets oudere kinderen, in het Groene Valleipark werd een man beroofd en voor dood achtergelaten. “Onze flikken zijn heel vaak aanwezig in het openbaar groen, en doen er alles aan om de veiligheid te garanderen”, antwoordde Termont.

Waarna hij ook nog zei: “Onze flikken doen enorm veel inspanningen om jonge daders te vatten en ze aan het parket over te dragen, maar daar worden ze onmiddellijk gelost, en dat is een fundamenteel probleem. Het gaat om jongeren die met opzet en meermaals baldadigheden uithalen, mensen kwetsen, overvallen zelfs, en wij kunnen daar geen enkel antwoord op bieden. Het is een probleem waar op federaal niveau werk van gemaakt moet worden. Ik ben teleurgesteld in hoe men handelt met minderjarige misdadigers. Er is geen vervolgbeleid en geen plaats in instellingen, en er is een gebrek aan wettelijk kader. Dat is enorm frustrerend voor de politie. Het gaat trouwens niet alleen om minderjarige overvallers, ook minderjarige fietsdieven worden opgepakt en lopen alweer vrij rond terwijl de administratie van de politie nog niet eens rond is. We moeten maatschappelijk bekijken hoe we hiermee om moeten gaan.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Freddy De Vos

    Goed gezegd Termont!

  • avelino garcia

    De focus ligt al tientallen jaren op automobilisten en verkeersboetes en rondbazuinen hoe warme stad Gent wel is, terwijl niemand s'avonds nog durft buitenkomen. En het crapuul voelt zich als een vis in het water in Gent.

  • jean pierre DE MAESSCHALCK

    De burgemeester heeft hier een belangrijk punt. Om dan maar van de frustatie te zwijgen van de lokale politie Gent!!