Termont: "Kraken van bewoonde panden onaanvaardbaar, recht in eigen handen nemen ook"

Gents burgemeester Daniel Termont.
BELGA Gents burgemeester Daniel Termont.
De Gentse burgemeester Daniel Termont veroordeelt vandaag zowel het kraken van een pand aan het Stapelplein in Gent, de 'raid' door een twintigtal personen vrijdagavond als de aanval van de Roma op een voertuig van de openbare omroep VRT.

Termont benadrukt vooreerst dat hij als burgemeester meer macht wil om krakers te bestrijden. Maar hij betreurt dat de nieuwe wetgeving die straks van kracht wordt, hem die macht niet geeft. "Het wordt heel belangrijk om telkens te kunnen bepalen of het om een bewoond of om een onbewoond pand gaat. Ik vrees dat zelfs in de nieuwe wet de criteria niet duidelijk genoeg zullen zijn om te bepalen wanneer een pand effectief bewoond is. Indien het om een onbewoond pand gaat, kan enkel de eigenaar een klacht indienen en gelden er wettelijke termijnen - ook met de nieuwe wetgeving."

'Dit is geen gedrag dat wij in Gent kunnen tolereren'

Daniel Termont, Gents burgemeester

Over het specifieke geval van het gekraakte pand aan het Stapelplein blijf hij op de vlakte. "Of het nu bewoond is of niet, de oude wetgeving is nog geldig, de eigenaar moet dus de standaardprocedure opstarten bij de vrederechter."

Over de zogenaamde 'raid' van vrijdagavond is Termont duidelijk. "Dit is onaanvaardbaar. Dit is het Westen, niet het Wilde Westen. Wij hebben goed functionerende politiediensten en een uitgebreid gerechtelijk apparaat om misdrijven en misdaden aan te pakken. Iedereen heeft recht op zijn mening, maar ik mag -en wil- niet toelaten dat particulieren zelf de wapens opnemen."

Ook het gedrag van sommige Roma tegenover een ploeg van de VRT, waarbij de wagen van de VRT werd klem gereden en de journalisten bedreigd, is voor hem onaanvaardbaar. "Het parket heeft onmiddellijk gevraagd om hier tegen op te treden. Dit is geen gedrag dat wij in Gent kunnen tolereren." 
145 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dries Peeters

  Gent gaat toch kapot door spa/groen

 • MONIQUE PAUWELS

  Als iemand in een pand is gedomicilieerd, is het dan bewoond of is het dan niet bewoond? Indien het bewoond is, kan de politie dan de krakers buitenzetten of kunnen ze inbrekers noch krakers buitenzetten? Mag iemand nog langer dan drie dagen op verlof gaan in Gent, of moet iedereen die meer dan twee dagen zijn woning verlaat hiervan gaan melding maken aan de politie zodat deze weten dat zelfs mèt domicilie, de bewoner gewoon op verlof/ziekenhuisverblijf/familiebezoek is?

 • Gerry Cle

  Zoals meestal heeft burgemeester Termont ook dit keer gelijk. De krakers moeten gestraft worden voor het kraken, degene die de tv ploeg aanviel voor die aanval en de hooligans voor gewapende overval, bendevorming en de aangerichte schade.

 • Tristan Van isolde

  Eindelijk mannen die iets doen tegen het soort tuig dat hier niet thuishoort maar altijd maar beschermd en ons opgedrongen wordt door politiekers als termont. Mijn steun hebben jullie jongens.

 • Erik Claessens

  Huizen kraken, treinen blokkeren, massale vechtpartijen, bruiloften op de openbare weg, meisjesgangs. De maatschappij davert onder dit geweld. En altijd worden de daders als slachtoffer voorgesteld.