Team Gentse artsen vertrekt voor medische missie op Sao Tomé

Vrijwilligerswerk op een eiland waar niemand zich om bekommert

Dokters Ingels en Hendrick aan de slag in Sao Tomé.
RV Dokters Ingels en Hendrick aan de slag in Sao Tomé.
Een team van Gentse artsen vertrekt dit weekend naar Sao Tomé, een eiland voor de kust van West-Afrika. “Geneeskunde is er gratis, maar er is gewoon niks van materiaal aanwezig”, zegt initiatiefnemer dokter Frank Ingels. “Wij gaan er twee weken lang massa’s consultaties én operaties uitvoeren.”

Gynaecoloog Frank Ingels heeft 15 jaar in Birma gewerkt, waar hij onder meer les gaf en operaties uitvoerde. “Maar in 2010 stond dat land financieel wel op zijn poten, dus zat mijn werk daar erop”, zegt hij. “Eerder per toeval ben ik dan op Sao Tomé terecht gekomen. Een vriend ging daar duiken. Eigenlijk zijn er 2 eilandjes op een boogscheut van elkaar, Sao Tomé en Principe. Samen zijn er 150.000 inwoners. Geneeskunde is er gratis, maar er is niks van materiaal en er zijn geen medisch opgeleide mensen. Ik ben er enkele keren geweest, met Mark Bulté van The Fashion Store in Waarschoot. Hij heeft een B&B op Sao Tomé waar ons artsenteam gratis mag verblijven.”

Wij blijven er twee weken. Als we er niet zijn, moeten de operaties wachten

Gynaecoloog Frank Ingels

Mooi meegenomen, want voor de rest betalen de dokters alles zelf, van vliegtickets tot eten ter plaatse. “Gelukkig hebben we hier al sponsors gevonden, die onder meer medicijnen betalen. Het ziekenhuis Jan Palfijn, waar ik werk, heeft een hoop materiaal geschonken. Mijn eigen echotoestel staat op Sao Tomé. Mensen die ons sponsoren, weten dat hun geld rechtstreeks naar de producten gaat, organisatorische kosten hebben wij quasi niet, behalve dan een container om al ons materiaal tot daar te krijgen.” (Lees verder onder de foto)

Dokter Ingels aan de slag in Sao Tomé
RV Dokter Ingels aan de slag in Sao Tomé

In Sao Tomé begon het werk met het sponsoren van kinderen uit de bergen of van op Principe om naar school te kunnen, op een internaat op Sao Tomé. “Twee jaar geleden hebben we het eiland voor het eerst bezocht. Het was ooit een Portugese kolonie, maar alles is er in verval. Er is een ziekenhuis, maar dat is een ramp. Ze hebben niks. Als je daar iets tegenkomt, moet je met het vliegtuig naar een ander land om geholpen te worden.”

Behalve gynaecoloog Frank Ingels is ook algemeen chirurg Kurt Hendrick al meegegaan, en een anesthesist. Dit keer gaan ook onder meer een tandarts en een extra anesthesist mee. “We houden daar bijna de hele dag consultaties, en zien dan tot 70 mensen per dag. De rest van de dag opereren we, en we zorgen dat lokale mensen in opleiding daarvan bijleren. We blijven 2 weken, bedoeling is twee keer per jaar te gaan. Maar als wij er niet zijn, moeten operaties wachten. Want dit is een land waar niemand zich om bekommert.

Wie wil sponsoren, kan alle info vinden op de website of op de Facebookpagina Supporting Friends

Het team dokters dat naar Sao Tomé trekt.
RV Het team dokters dat naar Sao Tomé trekt.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.