Taxichauffeur die 163 dubieuze ritjes regelde, riskeert tien jaar cel voor mensensmokkel

De speurders namen onder meer de gitaren van de man in beslag. Die wil de man nu graag terug.
RV De speurders namen onder meer de gitaren van de man in beslag. Die wil de man nu graag terug.
In het Gentse hof van beroep hebben woensdagvoormiddag drie Gentse taxichauffeurs terechtgestaan voor mensensmokkel. De mannen voerden illegalen naar vrachtwagenparkings. A.H., de beklaagde die de ritten regelde, riskeert 10 jaar cel. In totaal maakte hij 163 slachtoffers. 

“Wij hebben ze niet op de vrachtwagen gestoken. Dat is de uitleg waar ze straks mee gaan uitpakken. Mark my words.” Procureur Peter De Smet was woensdagvoormiddag hard voor de drie Gentse taxichauffeurs die voor hem op de beklaagdenbank zaten. De mannen waren volgens hem ‘een schakel in de hele mensensmokkel’. “We kwamen het trio op het spoor via telefoononderzoek”, aldus De Smet. “Zo ontdekten we dat de beklaagden aan de lopende band mensen van een louche hotel in Gent naar snelwegparkings voerden. Het was een echt continubedrijf.” 

De procureur legde uit dat A.H. volgens hem de spilfiguur was. De 46-jarige Gentenaar, met Albanese roots, vluchtte op zijn vijfentwintigste naar België en ging hier na een tijdje aan de slag als taxichauffeur. Hij stond in contact met de smokkelaars en regelde zo 163 ritten. Bij een huiszoeking in zijn woning vonden de speurders een smak cash geld: 85.000 euro en 5.000 pond. H. betwistte dat het geld afkomstig was van de dubieuze taxiritjes. Daarenboven is het moeilijk te achterhalen hoeveel er nu eigenlijk verdiend is met de smokkel. H. voerde immers niet alle ritten zelf uit. Hij werkte samen met twee Gentse broers met Tsjetsjeense roots. Zij staan vandaag mee terecht. 

Geliefde gitaren

A.H. kreeg in eerste aanleg 5 jaar cel, waarvan een jaar met uitstel. Ook legde de rechter hem een geldboete van 1,3 miljoen euro op, waarvan 260.800 euro effectief. Nu vorderde het Openbaar Ministerie tien jaar celstraf en een boete van 1,3 miljoen euro, beide effectief. Toch hoopt zijn advocaat, Toon Deschepper, op een mildere straf. “De mensen die mijn cliënt vervoerde namen plaats naast hem”, argumenteerde hij. “Mensensmokkelaars steken personen als vee in camions. Dat was hier niet het geval. Als iemand honger had, gaf mijn cliënt ze zelfs een stuk van zijn belegd broodje.” 

De advocaat vroeg een voorwaardelijke celstraf en een veel lagere geldboete. “Deze man heeft niet het loon van een eerste minister”, zei hij. “Herleid de som tot een redelijk bedrag en mijn cliënt zal moeite doen om de boete terug te betalen. Ook begrijp ik niet waarom zijn gitaren in beslag zijn genomen. Die instrumenten zijn van weinig waarde, maar liggen hem heel na aan het hart. Hij zou ze als muzikant graag terughebben.”

Slaapkop

Na het pleidooi van Deschepper kwamen de advocaten van de twee broers, Wim De Colvenaer en Sarah Schatteman, aan het woord. “Uw cliënt is duidelijk moe”, zei de rechter toen. Het Openbaar Ministerie vorderde 24 maanden effectief voor de jongste broer, maar dat hield hem niet wakker. Knikkebollend zat hij op de beklaagdenbank. “Hij rijdt al nachten rond met zijn taxi”, verdedigde zijn advocate Sarah Schatteman zich. In eerste aanleg kreeg de man nog 30 maanden met uitstel. Voor zijn oudere broer spraken de rechters 3 jaar cel met uitstel uit. Die laatste riskeert nu 45 maanden effectief. Uitspraak op 18 maart.