Swap Shop geeft tweede leven aan huisraad internationale studenten: “Van kuisproducten tot koffiemachines”

Anouk de Visser en Sara Helsen tonen het ruime aanbod van de Swap Shop.
Wannes Nimmegeers Anouk de Visser en Sara Helsen tonen het ruime aanbod van de Swap Shop.
Bruikbare huisraad en spullen van internationale studenten redden van de vuilnisbak. Dat is de missie van de Swap Shop die Sara Helsen samen met enkele medestudenten in goede banen leidt. “Binnenkort ga ik zelf op Erasmus, maar de opvolging is verzekerd.”

Het idee om gebruikte spullen van internationale studenten in te zamelen en ze gratis ter beschikking te stellen van een nieuwe ‘generatie’ studenten kwam niet van Sara zelf. “Het waren drie internationale studenten die zelf op het idee kwamen in het kader van de Groene Ruijter: een award die elk jaar wordt uitgereikt aan duurzame initiatieven binnen de schoot van de universiteit.”

Wannes Nimmegeers

Toen de studenten Gent verlieten, ontfermde Sara zich als milieupraeses bij het Home Konvent over het initiatief. Mèt succes: de inhoud van het ‘collectielokaal’ in studentenhome ‘Göttingen’ aan het Stalhof oogt indrukwekkend. “Het cliché dat studenten niet proper zijn, lijkt niet te kloppen als we afgaan op het aantal halfvolle bussen afwasmiddel die we inzamelen”, lacht ze. Ook spullen van Ikea blijken enorm populair: van potten en pannen tot borden. Af en toe zit er ook elektrische toestellen tussen. “We hebben hier al eens een mooie oven kunnen weggeven en ook waterkokers en koffiemachines zitten in het aanbod.” Collectiemomenten worden afgewisseld met ‘vlomarkten’ waar studenten op zoek kunnen naar spullen die ze nodig hebben.

Printers voor gedeeld gebruik

Ook de stad Gent is onder de indruk van de positieve impact van de gratis kringloopwinkel voor studenten. Het initiatief vermijdt een jaarlijkse container van 20 kubieke meter afval. Ook voor studenten die uit Gent vertrekken, maar die van plan zijn terug te komen, is er een oplossing. “Je kan je spullen naar de Swap Shop brengen en bij terugkomst terug spullen ophalen. Daarom niet dezelfde, maar we garanderen dat je krijgt wat je nodig hebt.”

Wannes Nimmegeers

Er wordt sinds kort ook voorzien in ‘multifunctionals’, printers en scanners voor gedeeld gebruik, zodat niet elke student zo’n toestel moet aanschaffen. En Sara en haar team hebben ervoor gezorgd dat sinds dit voorjaar groente-, tuin- en fruitafval wordt opgehaald in studentenhomes. Het leverde haar de titel ‘Student van het jaar’ op.

Wannes NimmegeersReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.