Stukken beton vallen op speelplaats, gelukkig voor schooltijd: “We staan al sinds 2010 op wachtlijst voor renovatie”

De brandweer controleert met een ladderwagen of de stukken beton nu stabiel zijn.
Wouter Spillebeen De brandweer controleert met een ladderwagen of de stukken beton nu stabiel zijn.
Aan de kunsthumaniora Sint-Lucas op de Oude Houtlei in Gent zijn brokstukken beton maandagmorgen in alle vroegte van een gevel aan de speelplaats gevallen. Er was op dat moment nog niemand aanwezig in de school en de lessen gingen maandag niet door. “Morgen krijgen we te horen wat we moeten doen.”

De poetsvrouwen die maandagochtend om 5.50 uur op de school aankwamen, meldden de schade aan de schooldirectie. “De brokstukken waren rond 5.30 uur naar beneden gevallen”, zegt directeur Karen Verhamme. Dat weet ze omdat internaatleerlingen in een aanpalend gebouw ‘s nachts wakker waren geworden van het lawaai. “Er was gelukkig nog niemand aanwezig in de school en er zijn dus ook geen gewonden. We hebben onmiddellijk beslist om de lessen niet te laten doorgaan in de beide gebouwen van de school. We hebben echt geluk gehad dat de brokstukken op een relatief goed moment naar beneden zijn gekomen.”

Drie dagen tijd

De brokstukken maakten deel uit van de bovenkant van een binnengevel die uitkomt op de speelplaats. De brandweer controleerde of de rest van de gevel en het dak stabiel waren en maakte de laatste brokstukken los. Later in de voormiddag kwam de stadsarchitect . “Hij heeft bepaald dat alles door een aannemer gecontroleerd moet worden”, zegt Verhamme. 

Directeur van kunsthumaniora Sint-Lucas Karen Verhamme is vooral opgelucht dat er nog niemand op de school aanwezig was.
Wouter Spillebeen Directeur van kunsthumaniora Sint-Lucas Karen Verhamme is vooral opgelucht dat er nog niemand op de school aanwezig was.

De aannemers bekijken dinsdag wat er moet gebeuren om de gevel volledig te herstellen en te beveiligen. “Nu zitten er volgens de architect nog stukken los en dus moet er een volledige controle komen. Morgen hebben we klusdag en klassenraaddag en daarvoor moeten we niet in dit gebouw zijn. Daarna is het 1 mei, dus we hebben drie dagen om alles weer veilig te krijgen. Tot het zover is, laten we hier geen leerlingen toe.” Ondertussen is rond de gevel een perimeter ingesteld.

Er vielen heel wat brokstukken op de speelplaats.
Wouter Spillebeen Er vielen heel wat brokstukken op de speelplaats.

Renovatie

De Oude Houtlei is een beschermd straatbeeld en daar maakt de school ook deel van uit. Of de binnengevel ook beschermd is, is nog niet geheel duidelijk. “De gevel en de koepel zijn bijvoorbeeld zichtbaar van op de straat en die zijn deel van het beschermde straatbeeld, maar hoe ver dat gaat, is nog maar de vraag. We denken dat de gevel niet volledig beschermd is, maar daar moet de dienst monumentenzorg nog over beslissen. De stad wil wel dat de hele gevel behouden wordt”, stelt Verhamme.

Het gebouw dat schade leed, staat er sinds 1963. Voor andere, oudere, delen van de school staan grondige renovatiewerken gepland in 2020 om zo de capaciteit te vergroten. Ook het beschadigde gebouw staat al lang op een wachtlijst om gerenoveerd te worden. “Sinds 2010. We wachten op subsidies. Dat is altijd het probleem: het budget”, besluit de directeur.

De stadsarchitect (rode trui) schat de schade aan de gevel en het dak in van op de brandweerladder.
Wouter Spillebeen De stadsarchitect (rode trui) schat de schade aan de gevel en het dak in van op de brandweerladder.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Let erop dat de betonblokken afkomstig zijn van de nieuwbouw. We horen al een hele tijd gezaag over het 'verouderd patrimonium', maar van dat gebouw uit de 19e eeuw is niks afgevallen. Die gebouwen zijn goed en degelijk en we moeten vermijden dat de architecten die onder druk van de klimaatwetten afbreken. Sinds de laatste oorlog heeft men de grootste bazar gebouwd. Dergelijke 60ties bouwsels zijn ook ijskoud in de winter en snikheet in de zomer.

 • Patrick Moorthamer

  19j is pineuts , overheid die goed werkt triest.

 • raf janssens

  Gent, een stad in verval.

 • mike vanginderen

  Allemaal koterij uit de jaren 60-70, geen geld,omdat elke maand er teveel weggehapt word voor de vele parlementen regeringen, besturen gewesten.

 • Thomas Anderson

  Pieter de oplossing klaserren van het gebouw.Dan mogen er geen verbouwing meer gebeuren word toegepast om de kosten te drukken.En Geertje vind dat top PHTI Henleykaai wordt beschermd “als toonbeeld van naoorlogse provinciale onderwijsgebouwen”Dat de beton op je hoofd kan vallen is bijzaak!