Studentenvereniging Moeder Theepot maakt theekransjes hip onder jongelui: “Hier voel je geen sociale druk om te drinken”

Een stukje taart met een kopje thee? De leden van studentenvereniging Moeder Theepot zijn er tuk op.
Wannes Nimmegeers Een stukje taart met een kopje thee? De leden van studentenvereniging Moeder Theepot zijn er tuk op.
Een gezelschap dat maandelijks verzamelt om thee te drinken en een stukje taart te verorberen. U dacht aan de lokale seniorenvereniging? Neen hoor, het is Moeder Theepot: een Gentse studentenvereniging met 350 leden.

Donderdagavond klokslag 19 uur. Terwijl de modale student nog naar de nachtwinkel rent om een bak pintjes voor op kot met vrienden uit te drinken, verzamelen in studentenhuis De Therminal honderden studenten voor de kennismakingskrans van ‘Moeder Theepot’. De atypische studentenvereniging die vijf jaar geleden door twee vrienden werd opgericht, vervangt de traditionele cantus door theekransjes met gebak.

Mèt succes. De plaatsjes zijn duur, de wachtrij is meterslang. Studenten staan tot een verdieping lager aan te schuiven. Wie een dampende, verse kop thee wil drinken moet geduld oefenen. Bij Moeder Theepot geen ad fundums en zattemansliederen, maar wel studenten die gezellig rond de tafel staan te keuvelen.

Wie een stukje taart wil, kan kiezen uit een gevarieerd buffet.
Wannes Nimmegeers Wie een stukje taart wil, kan kiezen uit een gevarieerd buffet.
Wie een stukje taart wil, kan kiezen uit een gevarieerd buffet.
Wannes Nimmegeers Wie een stukje taart wil, kan kiezen uit een gevarieerd buffet.

Olivier De Vidts, een derdejaarsstudent verpleegkunde, komt voor de eerste keer de sfeer opsnuiven. “Mijn vriendin Lize heeft me overtuigd om naar hier te komen, maar het is hier best leuk. Je hebt geen verplichtingen. Hier heerst geen sociale druk om te drinken. Niemand zal je scheef bekijken als je een kopje thee meer of minder drinkt”, lacht Olivier, terwijl hij van zijn kop granaatappelthee drinkt en lonkt naar een stukje brésiliennetaart. “Normaal ben ik het als verpleger in spé gewoon om koffie te drinken, maar dit is ook best lekker.”

Thee in plaats van bier? Deze vrienden maken even goed plezier.
Wannes Nimmegeers Thee in plaats van bier? Deze vrienden maken even goed plezier.

Marissa Sorgeloos, praesidiumlid ‘Activiteiten’, is niet verbaasd over de hoge opkomst voor de theekrans in de Therminal. “Het afgelopen academiejaar zagen we onze ledenaantal verdubbelen. De eerste samenkomst van het academiejaar is altijd het drukst. De harde kern blijft het langste plakken.” Of er zonder het nuttigen van alcohol ook koppeltjes gevormd worden op de theekransjes. “Ja hoor”, weet Marissa. “Er zijn verschillende koppeltjes aanwezig die elkaar bij Moeder Theepot leerden kennen. Ook thee en gebak brengen mensen samen. En het zijn zeker niet enkel meisjes die de weg vinden naar onze activiteiten. Ook mannen vinden vlot de weg naar onze kransjes.”

Naast de afwezigheid van bier gooit Moeder Theepot nog een paar andere klassieke ingrediënten van studentenverenigingen overboord. “Bij ons geen schachten of dopen. Iedereen is welkom in een ongedwongen sfeer. Niemand is ook verplicht om naar alle activiteiten te komen. We willen Moeder Theepot zo laagdrempelig mogelijk houden.”

Iets voor 22 uur worden de laatste kopjes thee geschonken. Daarna is het theekransje onherroepelijk voorbij. “Misschien zetten we het feest straks toch maar even door in de Overpoort”, vertelt een groepje vrienden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.