Strijd tegen sigarettenpeuken wordt opgedreven: 30 GAS-boetes op 2 jaar tijd

Vrijwilligers van GMF verzamelden in juni meer dan 16.000 peuken op straat
RV Vrijwilligers van GMF verzamelden in juni meer dan 16.000 peuken op straat
Op twee jaar tijd zijn er 30 GAS-boetes uitgeschreven voor sigarettenpeuken die op de grond werden gekeild. Dat kreeg Cengiz Cetinkaya van Groen te horen na een schriftelijke vraag. Heel wat mensen weten niet eens dat zoiets beboet kan worden.

Maar het kan dus wel degelijk, en schepen Bram Van Braeckevelt liet eerder al uitschijnen dat de strijd tegen de achteloos weggesmeten sigarettenpeuk zal worden opgedreven. Moeilijk is dat niet, er is al een reglement dat voorschrijft dat het weggooien van de sigarettenpeuk kan bestraft worden met een GAS-boete van 60 tot zelfs 250 euro, dat laatste voor wie al meerdere keren betrapt is. Ook horecazaken zijn verplicht om een straal van 10 meter rond hun zaak ‘peukenvrij’ te houden. De 30 GAS-boetes die de voorbije twee jaar werden uitgeschreven, gingen in 13 gevallen naar mensen die hun peuk op de grond keilden, wat officieel ‘zwerfvuil achterlaten’ is. De 17 andere GAS-boetes gingen naar horecazaken. De Ivago-vuilnisbakken op straat zijn voorzien van peukenbakjes, en horecazaken horen asbakken te voorzien aan hun gevel of op hun terras.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mike Vanderkerken

  Roken verbieden, er is niets positiefs over te vinden en het geeft enkel overlast voor de samenleving.

 • Piet Dooremont

  Duidelijk wordt er veel te weinig aandacht aan dit probleem besteed. Zoiets kost 1500€ in Barcelona en in Singapore zelfs 10000€. Naast het betrappen van verbaliseren van verkeersovertredingen van fietsers is het duidelijk dat hier meer aandacht moet naar gaan dan de boetevallen van de Knips en de +30km/u pesterijen

 • Jan Van Gent

  Horecazaken zijn verplicht om in een straal van 10meter alles op te ruimen?Hoe kan je dat nu doen als uw horecazaak een voetpad heeft van 1,5 meter en dan is er de openbare weg waar iedereen passeert en ook van alles weggooit ben je dan ook verantwoordelijk?Dat is weer een regel die zo belachelijk is en natuurlijk is de Schepen (de mandatenkampioen) er ook weer bij om op te vallen.Dat zijn nogal oplossing van de stad Gas boetes dus gewoon incasseren en het vuil laten liggen!

 • Mohtas Kebal-Gerheem

  Vooral het voetpad voor dat ene gokkantoor op de Dendermondsesteenweg is ranzig.