Straks betalen voor plekje op Luisterplein?

GENTSE FEESTEN: UITBUREAU LONKT OOK NAAR BISDOMPLEIN EN HOTEL D'HAENE STEENHUYSE

Isabelle A op het Luisterplein. Betaal je straks voor een goede plek aan het podium?
Wannes Nimmegeers Isabelle A op het Luisterplein. Betaal je straks voor een goede plek aan het podium?
Met een nieuwe Feestenschepen op de stoel ontrollen de mensen van het Uitbureau ook nieuwe plannen voor de Gentse Feesten. Ze willen uitbreiden en lonken daarvoor naar het Bisdomplein en naar Hotel D'Haene Steenhuyse in de Veldstraat. "We moeten wel, om het financieel rond te krijgen", zeggen de organisatoren, die ook denken aan gereserveerde plaatsen op het Laurentplein.

Dirk Schockaert en Ilse Everaert staan klaar voor de tiende editie op hun Laurentplein, dat vanaf dit jaar niet meer Luisterplein, maar 'ONS Luisterplein' zal heten. Ook hebben ze nog het Beverhoutpleintje, waar Marc Mornie het gezellige Place Musette houdt. "Maar dat is daar niet echt houdbaar meer", vinden ze. "Elke nacht moeten we alle tafels en banken daar weghalen en ergens anders stockeren omdat er overdag markt is. En elke vooravond moeten we de omgekeerde beweging maken om opnieuw Place Musette te kunnen organiseren. Gekkenwerk is het. Ook heeft de stad daar - en overal - onze warme eetstanden weggenomen, wat ook scheelt aan inkomsten. Daarom zouden we graag het Bisdomplein innemen. Om Place Musette naar daar te verhuizen of iets anders te doen. Het zal afwachten zijn hoe de stad daarop reageert en voor dit jaar zal het waarschijnlijk niet meer lukken."

Klassieke muziek

Wat ze wel nog hopen te realiseren voor de volgende Feesten, is muziek in de binnentuin van het Hotel D'Haene Steenhuyse in de Veldstraat. "Klassieke muziek, om juist te zijn. Dat is een segment dat compleet ontbreekt op de Gentse Feesten en daar perfect op zijn plaats zou zijn. Er is ook zeker een publiek voor."

Uitbureau wil uitbreiden om het financieel risico te spreiden. "Alles wordt duurder en alles wordt geïndexeerd, behalve onze subsidies. Feesten organiseren kost een pak geld, en er moet niet veel gebeuren om niet meer rond te komen. Zeker als je, zoals wij, een kwalitatief hoogstaand programma brengt. Dat kost geld, veel geld. Een paar regendagen en we zijn er aan voor de moeite."

Ook op het Luisterplein zelf hebben ze vernieuwing in gedachten. "We denken aan gereserveerde plaatsen. Enkele, uiteraard, zeker niet allemaal. Maar alle andere pleinen werken met een vip, wat extra inkomsten oplevert. Dat hebben wij niet. Wij hebben een zittend publiek dat doelgericht naar bepaalde concerten komt. Misschien willen zij zeker zijn van een plekje voor het podium?"

Herbruikbare bekers

Ook opmerkelijk: de kans is klein dat Uitbureau nog meedoet met het systeem van de herbruikbare bekers van Ecocup. Vorig jaar werkten zeven pleinen samen om dezelfde beker aan te bieden tegen dezelfde prijs. Maar omdat andere pleinen dat niet deden en een eigen systeem hadden, werd het uiteindelijk een chaos. "Ik zie niet in waarom wij bekers moeten aankopen als we ze gratis kunnen krijgen van onze brouwer", legt Schockaert uit. "We hebben meegedaan voor de eenvormigheid en de samenhorigheid. Maar eenvormigheid was er niet. En het heeft ons - alweer - geld gekost. De stad moet dit zelf in handen nemen, dat is de enige, juiste oplossing."

Dirk Schockaert en Ilse Everaert van Uitbureau.
JVK Dirk Schockaert en Ilse Everaert van Uitbureau.
RV1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Declercq

    Misschien ook een bijdrage vragen aan de nachtwinkels ...?