Sterrenchefs koken in sociale restaurants, lange wachtrij voor Kobe Desramaults

Chef Danny Horseele in de keuken van het sociaal restaurant in Nieuw Gent.
Wannes Nimmegeers Chef Danny Horseele in de keuken van het sociaal restaurant in Nieuw Gent.
In deze ‘Week van de Pollepel’ zijn enkele Gault&Millau-chefs bereid gevonden een nieuwe uitdaging aan te gaan: koken met voedseloverschotten. Daardoor krijgen mensen met een beperkt budget een lunch op sterrenniveau voorgeschoteld. Voor de Parnassuskerk stond maandag een lange wachtrij.

In een sociaal restaurant is iedereen welkom voor een gezonde, lekkere maaltijd, het jaar rond. Daar betaal je 8 of 9 euro voor, maar voor mensen die het financieel moeilijk hebben, zakt die prijs tot 5,5 of zelfs 3 euro. Voor dat bedrag kregen ze maandagmiddag de lunch van hun leven. In alle 8 sociale restaurants roerde ‘een naam’ in de potten.

In Nieuw Gent was dat de immer sympathieke Danny Horseele, van Horseele in de Ghelamco Arena. “Ik vind het een eer om hieraan te mogen deelnemen”, zegt de bescheiden kok. “Meer nog, door hier samen te werken met mensen uit de sociale economie, heb ik gezien dat ik hen ook in mijn keuken zou kunnen begeleiden tijdens hun opleiding. Ze doen het schitterend.” Horseele koos zelf voor het sociale restaurant van Nieuw Gent. “Mijn restaurant ligt in de Ghelamco Arena, en onze voetbalclub AA Gent heeft echt wel een binding met deze buurt, via onder meer de communitywerking Voetbal in de Stad.” Horseele heeft nog een reden om mee te doen. “Mijn vader was ooit OCMW-voorzitter in Blankenberge. Uiteraard speelt ook dat mee. Ik vind het belangrijk om dit te doen. Voor deze mensen zijn sterrenchefs een utopie, maar op deze manier kunnen wij wel naar hen toekomen. Ik vind dat ze zoiets meer moeten organiseren.” (Lees verder onder de foto)

Waterzooi van vis volgens Danny Horseele: met pladijs, zeekraal en veel verste groenten van de Food Savers.
Wannes Nimmegeers Waterzooi van vis volgens Danny Horseele: met pladijs, zeekraal en veel verste groenten van de Food Savers.

“De samenwerking met Gault&Millau komt er nadat zij in juni een prijs hebben uitgereikt aan de Food Savers”, zegt schepen Rudy Coddens (sp.a). “Daarbij worden voedseloverschotten ingezameld en herverdeeld onder mensen die het moeilijk hebben. Zo hebben ook zij toegang tot verse, gezonde voeding, én wordt er minder voedsel verspild. Het is met eten van de Food Savers dat er vandaag gekookt wordt in onze resaurants.” 

Horseele toverde een Noordzeesoep met kreeft, garnalen en mosseltjes, met curry en paprika uit zijn hoed, gevolgd door zijn versie van Gentse waterzooi van vis, met pladijs zeekraal. Als dessert was er chocolade met compote van abrikoos en een crumble van hazelnoot. “En dit is topkwaliteit”, zegt hij. “Vers, geen diepvries. Ik koos voor een gerecht met vis, omdat dat iets is wat deze mensen doorgaans niet op hun bord krijgen, wegens te duur.” (Lees verder onder de foto)

Chef Danny Horseele in actie.
Wannes Nimmegeers Chef Danny Horseele in actie.

Ook in de andere sociale restaurants was het maandag feest. In ’t Oud Postje kookte Davy Devlieghere van Bistro Julien, in Eetcafé Toreke was dat Marcelo Ballardin van Oak. Maxence Sys en Laurent Willems van L’Autre Vie kookten voor ’t Kaaihuis, het Balenmagazijn en ’t Poorthuis. Ignace Wattenberge, ‘Eerste Kok van België 2018’, roerde in de potten van De Knoop, en Kobe Desramaults van Chambre Séparée stond achter het fornuis in de Parnassuskerk. Daar stond alvast een lange wachtrij op de stoep. Sterreneten voor een minibedrag, daar wil immers iedereen van proeven.

Ook de rest van de week staan er ‘speciallekes’ op het menu van de 8 sociale restaurants. Zo is er woensdag aandacht voor menu’s op maat van kinderen, en vrijdag wordt een populair Italiaans gerecht geserveerd.

Aanschuiven voor de gerechten van chef Kobe Desramaults aan de Parnassuskerk.
VDS Aanschuiven voor de gerechten van chef Kobe Desramaults aan de Parnassuskerk.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.