Stemproces voor nieuwe rector onder vuur

KANDIDAAT-DUO'S PLEITEN VOOR EVALUATIE REGLEMENT NA VERKIEZINGEN

Rik Van de Walle
Foto WN Rik Van de Walle
De verkiezing van de nieuwe rector en vice-rector van de UGent heeft de afgelopen weken geen fraai schouwspel opgeleverd. Na elk stemronde wordt de toon tussen opponenten Rik Van de Walle en Guido Van Huylenbroeck bitsiger. De kritiek op de uitputtende stembusslagprocedure neemt toe.

Al bij de vorige verkiezingen in 2013, toen huidig rector Anne De Paepe, na zes (!) stemrondes aan het langste eind trok, kwam de kiesprocedure onder vuur te liggen. Om een dergelijk debacle te vermijden hertekende de Raad van bestuur van de UGent het kiesreglement.


Tijdens de huidige verkiezingen kunnen studenten en het personeel van de UGent voor de eerste keer meestemmen om te bepalen wie de nieuwe rector wordt. Ook het vormen van een duo's met een genderevenwicht is nieuw, net als het stemmen per computer.

Guido Van Huylenbroeck.
James Arthur Guido Van Huylenbroeck.

Impasse

Toch dreigt de strijd tussen kandidaat duo's Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe versus Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger opnieuw uit te draaien op een impasse. Kandidaat-duo's moeten net als bij de vorige verkiezing nog steeds een tweederdemeerderheid halen in één van de vijf stemrondes, zo niet kunnen nieuwe kandidaten zich in de strijd werpen. Van de Walle en Van Herreweghe starten gisteren aan de derde stemronde met 60 procent van de kiezers achter zich tegenover 36 procent voor Van Huylenbroeck en De Saeger, maar het is maar zeer de vraag of er de komende weken nog grote verschuivingen plaatsvinden.


Binnen de muren van de universiteit stijgt de ergernis over de kiesprocedure. Ook beide kandidaat-rectoren blijken voorstander om het reglement na deze verkiezingen te herbekijken. "Momenteel tellen de stemmen van professoren voor twee derde van het totale aantal. Het lijkt ons opportuun om meer gewicht te geven aan andere geledingen binnen de universiteit en minimum vijftig procent van de stemmen gelijkmatig te verdelen over assistenten, het administratief en technisch personeel en de studenten", meent Guido Van Huylenbroeck. Hij pleit er ook voor dat de universiteit zelf een grotere rol opneemt in het in goede banen leiden van de verkiezingen. "Momenteel is er geen intern platform beschikbaar waarop campagne kan gevoerd worden, dus zijn beide kandidaat-duo's genoodzaakt om campagne te voeren via publieke en sociale media."

Afgesproken regels

Rik Van de Walle benadrukt dat het debat moet gevoerd worden na de huidige stembusslag. "Het is onkies om de procedure ter discussie te stellen terwijl de verkiezingen aan de gang zijn." Zijn running mate Mieke Van Herreweghe pleitte tijdens het afgelopen rectorendebat om in de toekomst meer gewicht te geven aan de stemmen van het universitair personeel. Zelf ziet Van de Walle geen graten in het feit dat de nieuwe rector twee derde van de stemmen moet halen om de verkiezingen te winnen. "De lat ligt hoog, maar dat is ok. Dit reglement is opgesteld met in het achterhoofd dat de rangen kunnen gesloten worden na enkele stemrondes." Een oproep waar het andere kandidaat duo niet meteen geneigd lijkt op in te gaan. "Het spel moet nu gespeeld worden volgens de afgesproken regels. We zullen na elke stemronde de uitslag analyseren en bekijken welk signaal onze kiezers ons geven", besluit Van Huylenbroeck.