Stelling aan Gasmeterlaan over rijbaan gevallen

De stelling, enkele momenten voor die op de rijbaan terecht kwam.
RV De stelling, enkele momenten voor die op de rijbaan terecht kwam.
Aan de Gasmeterlaan is een stelling die tegen een gebouw stond, helemaal omgewaaid. Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen. De baan werd helemaal versperd, maar werd snel vrijgemaakt.

De stelling van Kontrimo stond tegen een vier verdiepingen hoog gebouw, en kwam los door de felle wind. Ze stond een tijdlang te wankelen, maar uiteindelijk ging ze toch helemaal plat. Het gevaarte viel dwars over de rijbaan. Gelukkig raakte daarbij niemand gewond, maar de hele baan was wel versperd. Dat maakte dat er meteen een stevig file stond. De rijbaan werd wel in recordtempo weer vrijgemaakt.

Verkeer tegengehouden

Dat er niemand gewond raakte, is onder meer te danken aan Peter Bleys. In het filmpje zie je hem staan vlakbij de stelling die naar beneden dondert. Hij is zelf werfleider - bij een andere firma weliswaar - maar hij kent het gevaar van stellingen die wankelen. “Ik was mijn dochter gaan wegbrengen en was op weg terug naar huis, toen ik die stelling zag bewegen”, vertelt hij. “Ik ben onmiddellijk gestopt en uitgestapt. Eerst ben ik beginnen filmen, maar ik had al snel door hoe erg het was. Intussen was er nog iemand gestopt, maar al die andere auto’s bleven maar doorrijden. Ze hadden compleet niet in de gaten dat de stelling zou vallen. Dus heb ik samen met die andere man het verkeer tegengehouden. Gelukkig maar. Nu is er niemand gewond geraakt. Dit had veel erger kunnen zijn.” Dat hij de held van de dag is, wil hij niet horen. “Ik deed gewoon mijn plicht", zegt hij. “En daarna ben ik meteen doorgereden naar Antwerpen, voor een interventie op één van onze eigen werven. Met deze wind komt er overal wel iets los.”

De 19 meter hoge stelling was er dus eentje van Kontrimo, en dat is het bedrijf van ‘The Sky is The Limit’-gezicht Michel Van Den Brande. De man uitte zijn frustratie op Facebook. “Hoe is dat nu toch mogelijk zeg’”, staat er te lezen. “Iedereen was op tijd verwittigd om de zeilen open te schuiven zodat de wind erdoor kon blazen. De stellingen zonder zeilen zijn blijven staan.” Daar komt bij dat er in het gebouw waar de stelling tegen stond, nog geen ramen waren geplaatst, waardoor de wind nog meer vrij spel kreeg. “Met alle gevolgen van dien”, schrijft Van Den Brande die voorts al zijn werknemers bedankt. “Ik dank ze om massaal te komen helpen. Het zal een lange nacht worden.”

De stelling werd snel van de baan gehaald
DVL De stelling werd snel van de baan gehaald
Peter Bleys hield het verkeer tegen voor de stelling naar beneden donderde
RV Peter Bleys hield het verkeer tegen voor de stelling naar beneden donderde